Vjetroelektrane na Možuri slučaj visoke korupcije / - NET
22/07/2022 u 19:40 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Anketni odbor tražiće podatke o uplatama u slučaju "Možura"

Razlozi otvaranja parlamentarne istrage i obrazovanja Odbora sadržani su u činjenici da se radi o jednoj velikoj međunarodnoj korupcionaškoj aferi, čiiji kraci vode do Crne Gore i posla u vezi sa davanjem u zakup, izgradnjom i radom vjetroelektrane na Možuri

Anketni odbor Skupštiune Crne Gore za slučaj "Možura" tražiće podatke o ponudama, uplatama, cijenama opreme i svim finansijskim transakcijama za koje procijeni da je potrebno pribaviti. To je predviđeno odlukom o formiranju ovog odbora, koju su inicirali poslanici DF-a, Demokratske Crne Gore i Demosa. Predlog odluke biće na dnevnom redu parlamenta 25.jula.

Kako se navodi, razlozi otvaranja parlamentarne istrage i obrazovanja Odbora sadržani su u činjenici da se radi o jednoj velikoj međunarodnoj korupcionaškoj aferi, čiiji kraci vode do Crne Gore i posla u vezi sa davanjem u zakup, izgradnjom i radom vjetroelektrane na Možuri.

"Nažalost, kao žrtvu imamo novinarku sa Malte, Dafnu Kaurana Galiciju koja je svojim životom platila zbog činjenica do kojih je došla kao novinar istraživač, a čiji je sin, takode istraživački novinar, Metju Kaurana Galicija izjavio da je njegova majka 'u vrijeme kada je ubijena, istraživala sve ljude koji su bill ukijučeni u ovaj dogovor u Crnoj Gori'. Vrh vlasti na Malti koji je zbog ove afere morao da podnese ostavku je u ovom poslu bio povezan sa određenim krugovima tadašnje vlasti u Crnoj Gori", piše u predloženoj odluci. 

Kako su rekli, prisutna je osnovana sumnja da je rad nadležnih organa, pojedinaca iz vrha vlasti i nekih crnogorskih firmi bio protivzakonit, te da su država i građani kao poreski obveznici u ovom poslu, pretrpjeli višemilionsku štetu, a da Vlada Crne Gore i drugi nadležni organi nijesu preduzimali mjere, radnje i aktivnosti koji su po Ustavu i zakonu bill dužni preduzeti u zaštiti drzavne imovine, već naprotiv, sumnja se da su bill dio ovog koruptivnog posla. 

"Odbor će u sprovodenju parlamentarne istrage zahtijevati da mu se dostave odgovarajuće odiuke, ugovori, izvodi iz evidencija i drugi akti nadležnih državnih, lokalnih i drugih organa i subjekata koji se odnose na pitanja koja su predmet parlamentarne istrage, kao i podatke o ponudama, uplatama, cijenama opreme i svim finansijskim transakcijama za šta Odbor procijeni da je potrebno pribaviti radi neposrednog uvida u iste, a sa ciljem objektivnog sagledavanja i utvrđivanja istine na osnovu stvarnog činjeničnog stanja", piše u predlogu Skupštine Crne Gore. 

Odbor će, kako se ističe, u cilju prikupljanja informacija i utvrđivanja činjenica pozvati da pred Odborom daju izjavu i odgovaraju na pitanja lica iz člana 13 Zakona o parlamentarnoj istrazi, kao i sva druga lica za koja Odbor procijeni da su im poznate određene činjenice u vezi sa predmetom pariamentarne istrage

Slućaj "Možura" godinama je u centru pažnje crnogorske javnosti jer je projekat pokrenula crnogorska kompanija Čelebić sa španskom Fersom koju je u Crnoj Gori predstavljala Milena Popović, ćerka kontroverznog sindikalca Danila Popoviča.  Ispostavilo se da je Milenu postavio otac da vodi zajednički projekat gradnje vjetroelektrana na Možuri, ali su partneri potrošili novac stranog investitora(Fersa) pa je čitav projekat morao biti prodat. O sumnjivoj prodaji malteškoj kompaniji pisala je tmošnja novinarka koja je ubijena.

Novinari istraživači vjeruju da je slučaj "Možura" predmet visoke korupcije sa državnom zemljom u koji su umiješane mnoge javne ličnost.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 01:19