Учесници Скупштине Савеза инвалида рада Црне Горе / фото: М.Н.
17/07/2021 u 06:50 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Апел Савеза инвалида рада Црне Горе: Помогните да и нас 20 хиљада преживи

Дошли смо у проблеме који су за нас непремостиви јер смо у укупном дијелу пензионера скоро непрепознатљиви. За нас и наше проблеме не знају ни Влада, ни Министарство финансија и социјалног старања, а ни локалне власти, каже Лазар Кнежевић

Скупштина Савеза инвалида рада Црне Горе са потпуним губитком радне способности одржана је у Бијелом Пољу, а на више државних и општинских адреса упућени су захтјеви надлежнима у општинама и држави да им помогну да превазиђу тешке животне проблеме. Како је казао Лазар Кнежевић, предсједник Савеза, захтјеви се односи на побошање услова у којима живе инвалиди рада. Иначе, Савез инвалида рада дјелује у саставу Савеза пензионера Црне Горе.

-Собзиром на то да смо постали инвалиди рада са потпуним губитком радне способности, дошли смо у проблеме који су за нас непремостиви јер смо у укупном дијелу пензионера скоро непрепознатљиви. За нас и наше проблеме не знају ни Влада, ни Министарство финансија и социјалног старања, а ни локалне власти. А у Црној Гори нас има укупно 20.000 -казао је Кнежевић и дода да је Скупштина сазвана како би се упутили захтјеви и затражена помоћ, а поред Владе и ресорног министарства упућени су и на адресе Савеза пензионера Црне Горе и Фонда ПИО.

image

Марко Хајдуковић и Лазар Кнежевић

фото: М.Н.

-На овај начин их упознајемо са својим незавидним статусом, који је достигао алармантне размјере. Пуно је оних који живе на ивици егзистенције и са својим више него малим пензијама једва сатављају крај с крајем. Засигурно смо једна од најугроженијих група у Црној Гори. У уређеним државама инвалиди рада имају прави сатус и у поједним земљама чак и бољи од премијера и чланова Владе- истиче Кнежевић и наглашава да је њихов први захтјев да добију на мјесечном нивоу по пола дневнице за сваки радни дан, која је формирана на нивоу државе.

Захвалност Бранку Вешовићу и предствницима локалних удружења пензионера

Учесници Скупштине Савеза инвалида рада Црне Горе одали су захвалност за сарадњу Бранку Вешовићу, предсједнику Савеза пензионера Црне Горе, и предсједницима локалних удружења пензионера. У раду Скупштине поред предсједника Кнежевића, учествовали су и секретар Марко Хајдуковић, као и Ново Бабић, представник Плужина и Шавника, Марија Ракочевић Јовановић из Мојковца, Бранислав Баћо Радевић из Рожаја, Илија Чворовић, бивши предсједник, Владо Јовановић из Подгорице и Халил Балић, представник инвалида највеће бјелопољске Мјесне заједнице Расово.

Прије почетка Скупштине учеснике је поздравио Милан Минић, предсједник Удружења пензионера Бијело Поље.

- То би за нас, на ова наша примања био значајан додатак. Други захтјев је да нам се обезбиједи субвенција за плаћање електричне енергије и других комуналних дажбина. Тражимо и да имамо партиципацију за лијечење, као и бањско лијечење, али и бољи и бржи третман кад су у питању заказивања прегледа код љекара специјалиста. Јер, овако како сад ствари стоје, чекање је дуго и доста је оних који ни не дочекају позив на преглед већ се преселе на онај свијет. Наш захтјев је и да нам се дозволи да радимо додатне послове у краћем временском интервалу, као што имају право други пензионери. Тражимо и добијање картице од Фонда ПИО за остваривање свих ових захтјева који имају утемељање у постојећим законским нормама Црне Горе. Не тражимо пуно, само оно што ће нам помоћи да у овим тешким животним условима некако преживимо- истиче Кнежевић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 19:22