Слиједи наставак истраживања локалитета Црвена стијена / -Б.Б.
15/03/2022 u 06:20 h
Biljana BrašnjoBiljana Brašnjo
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Археолошки локалитет Црвена стијена туристички валоризовати

Црвена стијена спада у четири најзначајнија палеолитска локалитета у свијету и најважније је праисторијско налазиште у Црној Гори

Представници Општине Никшић Миљан Мијушковић и Војин Стриковић и директор локалне Туристичке организације (ТО) Митар Бараћ обишли су археолошки локалитет Црвена стијена. На састанку са директором Народног музеја Црне Горе Јакшом Ћаласаном и археологом др Жилијен Монијер са Универзитета из Минесоте (САД) договорене су активности у циљу наставка истраживања и културно-туристичке валоризације овог значајног археолошког локалитета.

– Културни депозит пећине дубок је чак 30 метара и уз локалитет Ел Кастиљо из Шпаније најзначајнији је у Европи. Народни музеј и Министарство културе досад су за потребе истраживања и адаптације овог објекта уложили знатна средства, међутим, пећина је и даље недовољно позната становништву и туристима – саопштено је из ТО Никшић.

Црвена стијена се налази у мјесту Петровићи које је око 50 километара удаљено од Никшића. Локалитет спада у четири најзначајнија палеолитска локалитета у свијету и најважније је праисторијско налазиште у Црној Гори, на којем се могу пратити промјене култура и развој људског друштва и његовог природног окружења у континуираном временском интервалу од преко 150 хиљада година. Прва систематска археолошка истраживања обављена су у сарадњи са Земаљским музејом у Сарајеву у периоду од 1954. до 1964. године, а настављена су 2004. године.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
10. maj 2024 15:18