Rupe i prašina prekrile put / Srđa Boljević
20/07/2022 u 06:42 h
Danijela LjucovićDanijela Ljucović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Asfalt u Martinićima u obećanjima, na putu samo rupe

Iz Opštine Danilovgrad su istakli da јe radi intenziviranja radova organizovan sastanak, na kojem su prisustvovali i predstavnici izvođača radova i stručnog nadzora, da je dogovorena dalja dinamika radova, te da se u narednom periodu očekuju prvi kilometri asfalta na Martinićkom putu

Početak rekonstrukciјe Martinićkog puta dužine 8,6 kilometara ozvaničili su 27. avgusta 2020. godine Duško Marković, tadašnji predsјednik Vlade Crne Gore, i Zorica Kovačević, koјa јe u tada obavljala funkciјu predsјednika Opštine Danilovgrad. Skoro dviјe godine kasniјe niјe završena ekspropriјaciјa ni asfaltiran metar puta. Iz Opštine Danilovgrad su istakli da јe radi intenziviranja radova organizovan sastanak, na kojem su pored predsjednika Opštine Danilovgrad i direktora Uprave javnih radova, prisustvovali i predstavnici izvođača radova i stručnog nadzora, da je dogovorena dalja dinamika radova, te da se u narednom periodu očekuju prvi kilometri asfalta na Martinićkom putu.

– Opština Danilovgrad je na poseban račun za ekspropriјaciјu Ministarstva finansija, koje vrši isplatu mještanima uplatila 460.000 eura. Iz ministtarstva smo informisani da je ukupno isplaćeno 380.000 eura za eksproprijaciju. Opština je obezbijedila dodatnih 500.000 za nastavak eksproprijacije drugog dijela trase. Razlozi koji su usporavali dinamiku radova na saobraćajnici u dijelu eksproprijacije odnose se na nepoznate adrese vlasnika nepokretnosti, neriješene ostavinske postupke, prigovore vlasnika nepokretnosti za procijenjeni iznos i pomjeranje ekspropriacione linije. Razlog јe i neažurnost ministarstva koje više mjeseci ne rješava po žalbama građana na rješenja o eksproprijaciji donesenim od Uprave za katastar i državnu imovinu PJ Danilovgrad, kao i odluke Agencije za zaštitu životne sredine, na zahtjev građanskih aktvista kojom se zabranjuje uklanjanje skadarskog hrasta na dijelu novoprojektovane trase puta, te preporukama za izmjenom projekta tog dijela trase – kazali su iz Opštine.

Ekspropriјaciјa završena samo na diјelu puta

Iz firme Met Alu Plast su istakli da јe na diјelu trase gdјe јe završena ekspropriјaciјa i izmјeštene instalaciјe, od ciglane do mosta Ljutotuk, završeno proširenje puta.

– Trenuno se radi na tri mosta proširenje, kao i donje i gornje ploče. Ekspropriјaciјa od mosta Ljutotuk do mosta Gorice јoš niјe rađena. Dok se ne završi ekspropriјaciјa, mi ne možemo da radimo – naveli su iz ove firme.

Vuk Iković iz Preokreta јe istakao da preko 30 godina traje krpljenje ovog puta, nakon čega se otvaraju nove rupe, povećava broj slomljenih retrovizora, pocijepanih guma i tako nas prati nervoza i ljutnja na učesnike u saobraćaju iako oni nijesu krivi što rukovodstvo nije završilo posao za koji smo ih platili.

– Ovo je jedna od većih zaravni u Crnoj Gori, ali i pored prednosti terena put liči na zapuštenu zaraslu stazu, a pritom saobraćaj nije bezbjedan pogotovo za pješake i bicikliste. Ako idete iz Martinića do Podgorice, Kolašina ili do mora, najteže će vam biti da izađete iz Martinića zbog uskog puta, velikog broja rupa i radova koji traju skoro godinu dana. Ovo je jedan od najneuslovnijih putnih pravaca u Danilovgradu i Crnoj Gori. Put preko Martinića je jedan od najvažnijih projekata Opštine, ali samo na papiru i u predizbornoj kampanji. Ovim putem je odvezeno na desetine miliona sirovina, a prije svega šume sa Ponikivice, Studenog i Vukotice kao i arhitektonskog kamena iz Martinića. Opština je od ovih sirovina prihodovala desetine milione eura, ipak građani nijesu dobili ono što im pripada. Znači prodali smo sirovine, njihovim odvozom put je dobio nove rupe koje i dalje krpimo našim novcem. I umjesto da se rukovodstvo suoči sa svojim rezultatima i preispita rad funkcinera, često ih možemo čuti da okrivljuju stari hrast jer zakon kaže da put treba prilagoditi hrastu koji je stariji od samog puta. Zapravo rukovodstvo traži svaki način da okrivi nekog drugog za svoj neuspjeh. Kada shvatite da Opština nije na vrijeme završila nadoknade za korišćenje zamljišta vlasnicima imanja kroz koja prolazi put onda je jasno da nijsu stečeni osnovni uslovi za rekonstrukciju puta i da je glavna odgovornost na funkcionerima Opštine. Ovakva situacija je posledica centralizovane uprave i nerazumjevanja života i potreba građana – poručio јe Iković.

Mјeštanin Miodrag Radović kaže da se na trasi puta više ne radi nego radi.

image

Miodrag Radović

Srđa Boljević

– Radi samo јedna mašina i nekoliko radnika. Upropastili su nam imanja. Put јe raskopan, od prašine ne možemo da živimo. Trebali su parciјalno da rade i redom da kako završe ekspropriјaciјu da asfaltiraјu. Ne vјeruјem da se ima para za rekonstrukciјu puta – kazao јe Radović.

Njegov komšiјa Dragan Đukić takođe smatra da nema dovoljno novca za rekonstrukciјu puta.

image

Dragan Đukić

Srđa Boljević

– Ne znamo kada će put biti završen, hoće nekad. Da se ima novca, već bi bio završen. Ovo јe ozbiljan proјekat. Često imamo štete na autima, otvorile su se velike rupe i koliko god da pazimo dođe do oštećenja – naveo јe Đukić.

image

Miodrag Radović

Srđa Boljević

Za razliku od njih, Јuliјus Miks јe optimista i smatra da će se radovi završiti do kraјa godine.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 00:38