/ ФОТО РТЦГ
23/09/2021 u 16:35 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Авантура небом довела их и у Никшић

Група од девет турисита из Њемачке и Аустрије јуче је у Никшић слетјела својим ултралаким летјелицама

Неко по свијету путује стопом, бициклом, моторима или аутомобилима, међутим група од девет турисита из Њемачке и Аустрије јуче је у Никшић слетјела својим ултралаким летјелицама, пише портал РТЦГ. На пропутовању су кроз Европу, а задржаће се на аеродрому на Капином пољу још данас, да обиђу љепоте наше земље, а онда опет у авантуру европским небом.

Гинтер, седамдесетједногошњи Њемац, страствени је љубитељ ултралаких летјелица.

- За старце попут мене мало је теже ући- каже Гинтер.

Гинтер је пензионер, баш ко и остали земљаци са којима је јуче слетио на аеродром Капино поље, на њиховом туристичком пропутовању небом изнад Европе.

- Најмлађи има 57, а најстарији је он, има 80. На одмору смо, желимо да видимо друге земље, упознамо људе, да изађемо из Нјемачке- каже Гинтер, туриста из Њемачке.

Оно што су бајакери на цестама, на небу су ове ултралаке летјелице. За авантуристе прави ужитак. За нас можда моменти вриједни чуђења, за Европљане све чешће хоби, прича пилот Миодраг Грубач.

- Видио си сам, то су све пензионери, људи који су завршили радни вијек, обучили су се са неком дозволом, малтене на нивоу возачке дозволе. Сједну у тај авион и лете по Европи, то су авиони који иду 250 км на сат- појашњава Грубач за ТВЦГ.

image
ФОТО РТЦГ

Годинама неискоришћен потенцијал аеродрома Капино поље може управо и у овоме тражити своју шансу.

- Ако имају дестинацију гдје могу да оставе свој авион, да сипају гориво, преспавају, да прошетају, то је дестинација као што је Никшић, аеородром који је слободан за тако нешто- наводи Грубач.

Ваздушни номади, попут Гинтера, изнад земаља Европске уније могу да лете без контроле, до висине од 450 метра. Оно што је за њих битно јесте да нема старосне границе.

- Док год сте здрави можете да летите колико желите. Важно је да су у реду вид, слух и срце и можете да летите- поручује Гинтер.

Њихов одмор на небу кренуо је из Аустрије средином септембра, а током путовања обићи ће и Албанију, Грчку, Сјеверну Македонију, Србију и Мађарску.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 13:24