Аеродромска писта у Беранама још чека авионе / -БЈЕ.
20/02/2022 u 07:40 h
Darko JovovićDarko Jovović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Авиони из Беранa лете само у обећањима

Влади смо доставили да размотри иницијативу да се берански аеродром претвори у регионални центар за обуку ватрогасаца, односно припадника служби заштите и спасавања, али још нијесмо добили никакав одговор, саопштено је из Општине Бeране

Вишедеценијске идеје, иницијативе и активности о поновновном активирању беранског аеродрома још увијек нијесу дале никакве резултате. Допринос замисли да се ваздушна лука у Беранама стави у неку одговарајућу функцију није дала ни актуелна Влада иако је прошле године на састанку премијера Здравка Кривокапића са општинским челницим речено да се озбиљно разматра иницијатива о претварању аеродрома у регионални центар за обуку припадника служби заштите и спасавања. Тада је речено да би тај центар касније требало да послужи као стационар одакле би се, уз употребу специјализованих авиона, превенривно дјеловало током пожара, поплава и других елементарних непогода. Такође, напоменуто је да би у склопу ове приче на аеродрому могао да се формира и такозвани хуманитарни центар.

Вујановић 2015. саопштио да је активирање аеродрома готова ствар

Остало је упамћено да је некадашњи предсједник Црне Горе Филип Вујановић приликом сваке посјете Беранама обећавао да ће аеродром у овом граду убрзо профункционисати. Он је на једној промотивној трибини 2015. године казао да су реномиране турске комапаније живо заинтересоване за ваздушну луку у Беранама и да је то практично готова ствар.

- Тражио сам од турског премијера Ердогана да пошаље експертски тим да уради студију исплативости поновног активирања аеродрома у Беранама. Он је то учинио. Након тога експерти су казали да Турска овдје мора да улаже. Зато позивам мог пријатеља Мила Ђукановића да савлада другачије мишљење у Влади, јер овај аеродром мора да се реконструише- навео је тада Вујановић.

Из локалне управе наводе да из Владе још увијек нијесу добили никакав званични одговор у вези покренуте иницијативе.

-Влади смо доставили да размотри иницијативу да се берански аеродром претвори у регионални центар за обуку ватрогасаца, односно припадника служби заштите и спасавања. Ставили смо до знања да би тај центар уједно био и мјесто одакле би се у ванредним ситуацијама дјеловало у циљу спасавања људи и матријалних добара. Међутим, још увијек од Владе нијесмо добили никакав одговор по овом питању, иако је претходно о томе разговарано са премијером Кривокапићем – саопштили су из локалне управе, додајући да се ради о доброј идеји, с обзиром да је због низа отржавајућих фактора, засад тешко искористити аеродром за поново успостављање цивилног саобраћаја.

Међу стратешким приоритетима развоја сјевера Црне Горе последњих деценија своје мјесто проналазио је и пројекат успостављања авио саобраћаја са неким градовима сјеверног региона. Пројекат је усмјераван ка поновном активирању беранског аеродрома, који је за цивилни саобраћај затворен 1975. године. Његово активирање је помињано у оквиру пуне валоризације туристичке понуде сјевера Црне Горе и стварања услова за лакшу и бржу комуникацију са регионалним и европским авиодестинацијама. Међутим, аеродром у Беранама још увијек није стављен у поновну функцију, иако су поједини званичници истицали да ће доносити приходе колико и морско добро. То се није десило и поред чињенице да су, уз изградњу пристанишне зграде, шездесетих година прошлог вијека на линијама Берне-Подгорица-Беране и Беране-Београд-Беране саобраћали авиони ДЦ3, а у кратком периоду и фокер.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

23. april 2024 23:16