маслинари у Бару / - фото: Драган Стојановић
16/02/2022 u 10:43 h
Dragan StojanovićDragan Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Бар: Друштво маслинара позвало маслинаре да учествују на такмичењу најбољих уља у Њујорку

Познати сплитски публициста Недјељко Јусуп је, у тамошњим медијима, истакао да би управо екстрадјевичанско уље од барске Старе маслине могло постати свјетска сензација

Из Друштва маслинара Бар позвали су све маслинаре барске општине, који су ове године произвели врхунско екстрадјевичанско уље, да доставе узорак како би ушли у процес оцјењивања за учешће на такмичењу најбољих свјетских уља у Њујорку – НYИООЦ.

Потребно је да најкасније до петка, 25. фебруара, буде урађена хемијска анализа и потом узорак достављен Панелу на сензорску анализу, за коначну оцјену. Најквалитетније уље ће, уз подршку Општине Бар, бити послато на највеће свјетско такмичење.

Према ријечима Ћазима Алковића, предсједник Удружења маслинара Бара, учешће на најпрестижнијој свјетској манифестацији оцјењивања уља смо планирали још прошле године, уз помоћ наших хрватских колега, али до реализације није дошло усљед већ познате епидемиолошке ситуације.

- Код западних комшија је учешће на НYИООЦ ствар престижа, тако да сада иду у неколико, назовимо их, репрезентација – свака регија има своје представнике, што им омогућује постојање и опстајање бренда маслинових уља. Прошле године је на НYИООЦ у конкуренцији било 1.159 уља из 28 земаља свијета, а ове године се и ми придружујемо први пут - каже Алковић, и додаје:

- Познати сплитски публициста Недјељко Јусуп је, у тамошњим медијима, истакао да би управо екстрадјевичанско уље од барске Старе маслине могло постати свјетска сензација, ако на НYИООЦ постигне успјех, што је вјетар у леђа за некога ко је први пут на оваквом скупу.

Маслинари све информације о пропозицијама и могућношћу самог учешћа на НYИООЦ могу добити на мејл инфо@маслинарибар.орг и на тел. 069/039-143.

Општине Котор, Подгорица и Тузи су за своје маслинаре такође прихватиле учешће, па ће маслинари и из ових градова достављати узорке Панелу, што се очекује и за преостале приморске општине.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
08. maj 2024 12:19