/ - ФОТО ОШТИНА
01/02/2022 u 15:53 h
Dragan StojanovićDragan Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Бар: Потписан меморандум подршке паровима да се остваре као родитељи

Предсједник Општине Бар Душан Раичевић и предсједница невладине фондације “И ја имам право да будем мама”, Жана Михаљевић потписали су данас Меморандум

Предсједник Општине Бар Душан Раичевић и предсједница невладине фондације “И ја имам право да будем мама”, Жана Михаљевић потписали су данас Меморандум о сарадњи у циљу пружању подршке за борбу против неплодности, обезбјеђивањем разних видова помоћи паровима којима је неопходна медицински потпомогнута оплодња у циљу лијечења стерилитета. За ову намјену  Општина је у овогодишњем Буџету предвидјела 10.000 еура.

- Намјера нам је да младим паровима пружимо још једну шансу да се остваре као родитељи. Циљ друштва је да подстиче рађање дјеце.Чини ме сретним што смо у могућности да финансијски партиципирамо паровима да се остваре као родитељи. Општина Бар ће у наредном периоду наставити са одговорном социјланом политиком, казао је Раичевић најављујући да ће накнада Општине Бар за  новорођену дјецу кроз измјене и допуне Одлуке из 2018. године вјероватно бити увећана.

Михаљевићева је, захваљујући на добродошлици, објаснила да фондација дјелује на побољшању услуга лијечења, те да је један од циљева сарадња са локалним заједницама.

- Желим да Вам захвалим што сте нам изашли у сусрет, помогли не само финансијски, већ и својом подршком. Општина Бар је тај проблем препознала, пружила подршку и помоћ. Хвала Вам на томе у име Фондације и у име парова који су становници ове општине - казала је она.

Према новом Закону чију промјену је иницирала НВО Фондација “И ја имам право да будем мама” преко Женског клуба посланица,  поступак вантјелесне оплодње четири пута може финансирати Фонд за здравствено осигурање Црне Горе (ФЗОЦГ), уколико парови, односно жене (до 45 година), задовољавају законске критеријуме.

Иначе, према подацима МОНСТАТА за 10 мјесеци претходне године у Бару је забиљежен негативан природни прираштај.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
12. jun 2024 09:38