Први туристи прошли кроз кањон Рикавац / - Фото: Приватна архива
05/05/2022 u 11:12 h
Dragan StojanovićDragan Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Бар: Први туристи прошли кроз кањон Рикавац у пратњи искусних водича

У плану су информативне табле, како би људи који долазе са стране знали гдје се налазе, које су улазне а које излазне тачке, колика је висина, дужина, шта се све може видјети на локалитету, казао је Пепђоновић

Сезона кањонинга у подножју Румије практично је већ почела. Двије туристкиње из Швајцарске прве су ове године прошле овим кањоном, и то последњег дана априла.

Према ријечима водича, Дарка Пепђоновића, туристичка тура кроз кањон Рикавац  траје око три сата.

- У првој половини маја „отвара” се  Врућа Ријека, и то је око шест километара кањонинга, доста исцрпна тура коју препоручујемо професионалцима. У кањон се носе и храна и вода. Не препоручујемо је особама које иду први пут у кањон и који нису физички припремљени. Пролазак кроз импресиван кањон Врућа ријека, у зависности од групе, траје од шест до девет сати. Почетком јуна планиране су туре кроз Међуреч, по многима најљепши кањон у Црној Гори - каже Пепђоновић.

Водичи су претходно очистили прилазне стазе кањону Рикавац, а у току је чишћење прилаза Врућој ријеци.

Пепђоновић каже да су средства за уређење стаза добили од Туристичке организације Бар за побољшање услова у кањонима, и за људе који живе у околини -  имају газдинства.

- У плану су информативне табле, како би људи који долазе са стране знали гдје се налазе, које су улазне а које излазне тачке, колика је висина, дужина, шта се све може видјети на локалитету. Одржавање стаза ће трајати колико траје и сезона кањонинга, јер се природа мијења, вегетација у кањону и око кањона буја. Прилазне стазе морају константно одржавати - каже Пепђоновић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. oktobar 2022 12:17