/ Фото: УРА Бар
27/10/2021 u 08:18 h
Dragan Stojanović, Dejan BogojevićDragan Stojanović, Dejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Барска локална власт узела назад аутомобиле: Општински послови пречи од патронаже

Општина Бар има повећану активност на организовању јавних расправа које се воде и по мјесним заједницама, затим на достављању различитих материјала од Скупштине и Општине Бар и обиласку пољопривредних произвођача који остварују право на средства за помоћ пољопривреди

Челници Општине Бар тражили су да им се врате два возила "шкода фабија" која су 27. августа уступили Дому здравља за рад патронажне службе која брине о инфицираним грађанима. Менаџмент барског Дома здравља у овом потезу Општине види политизацију, док из Општине тврде да су им возила потребна, а "епидемиолошка ситуација је стабилнија у односу на вријеме када су возила уступљена".

– Иако нас је веома непријатно изненадила чињеница да су нам возила тражена назад, јер у Бару расте број обољелих, захваљујемо за сарадњу у претходном периоду. Надамо се да овакав захтјев Општине Бар није услиједио због избора новог директора Дома здравља Бар – саопштили су из те здравствене установе.

Из локалне управе подсјећају да су 27. августа уступили Дому здравља на коришћење два службена моторна возила, сходно одлуци Тима за заштиту и спасавање Општине Бар.

– На тај начин Општина је настојала да пружи допринос и помоћ здравственом систему, мада то није у надлежности локалне управе, већ искључиво Министарства здравља, иако је то било науштрб свакодневних обавеза за које су локални органи користили та возила. Но, у тренуцима најтеже епидемиолошке ситуације одлучили смо да је то приоритет. Како се у међувремену, у односу на љетње мјесеце, ситуација са ковид-19 епидемијом релативно стабилизовала, а раст обољелих смањио, а послови органа локалне управе се појачали и свакодневно трпе, одлучили смо се да затражимо Дому здравља ова возила – навели су из кабинета предсједника општине Бар Душана Раичевића.

Тражиће куповину медицинских аутомобила

Демократе Бар су најавиле да ће кроз ребаланс буџета тражити да се обезбиједи 30.000 еура за куповину адекватних медицинских возила за Дом здравља.

– Реваншистички акт Општине Бар према Дому здравља у Бару, коjа jе након промjене директора те здравствене установе одузела возила дата нешто раниjе на коришћење управо тоj установи, толико jе невjероватан да га и не треба посебно коментарисати. Могли бисмо слободно рећи: ништа ново и зачуђуjуће од стране барске власти – саопштиле су Демократе.

Они су увјерени да су максимално, чак и преко својих могућности, изашли у сусрет Дому здравља и у најтежим тренуцима подршку љекарима и свим грађанима.

–Општина Бар има повећану активност на организовању јавних расправа које се воде и по мјесним заједницама, затим на достављању различитих материјала од Скупштине и Општине Бар и обиласку пољопривредних произвођача који остварују право на средства или су се пријавили на конкурсе Општине за додјелу средстава за помоћ пољопривреди, као и друге активности које већ дуже вријеме трпе. Ова возила била су уступљена два мјесеца Дому здравља, у периоду када су им била најпотребнија, и увјерени смо, а то су потврдили и представници Дома здравља, да је тај гест Општине вриједан пажње и уважавања и да је знатно помогао здравству у том тренутку. Возила су уступљена за патронажну службу која је имала повећан обим посла током сезоне, а не за превоз пацијената, јер возила и не одговарају тој сврси и није безбједно превозити пацијенте у таквим неадаптираним возилима – навели су из Општине Бар.

Из Грађанског покрета УРА су саопштили да је одлука Општине Бар да узме возила Дому здравља поражавајући и нехуман чин.

– Чудно jе да Општина Бар образлаже своjу одлуку смиривањем ковид ситуациjе, док у исто вриjеме из централе ДПС-а стижу оптужбе о погоршаноj ковид ситуациjи. УРА апелуjе на надлежне у Општини Бар да врате возила Дому здравља jер пандемиjа jош ниjе под контролом и та возила су у овом тренутку потребна – наводи се у саопштењу барског одбора ГП УРА.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 13:22