Мерима Ђукић Савић / - УРА Бар
01/05/2022 u 10:03 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Барска УРА: Не палити гуме, уништавате животну средину и здравље људи

Истраживања су показала да је загађивање ваздуха значајан фактор у стварању гасова стаклене баште, што доводи до климатских промјена и глобалног загријавања, каже Мерима Ђукић Савић, чланица ИО ГП УРА Бар

Поводом наступајућих првомајских празника ГП УРА Бар апелује на све грађане, посебно на млађу популацију, да се суздрже од традиционалног паљења гума, јер се могу изазвати несагледиве последице по здравље људи и животну средину.

- Паљење гума је обичај који има пагански карактер, а живот у XXI вијеку подразумијева и грађанску одговорност и бригу за сопствено окружење.

Паљењем гума испушта се густ, црни дим који се дуго задржава у ваздуху. Дим садржи неколико токсичних загађивача, укључујући угљен-моноксид, цијанид, сумпор-диоксид, бутадиен и стирен – хемијска једињења која представљају опасност по животну средину и јавно здравље. Истраживања су показала да је загађивање ваздуха значајан фактор у стварању гасова стаклене баште, што доводи до климатских промјена и глобалног загријавања - каже Мерима Ђукић Савић, професорица биологије и чланица Извршног одбора ГП УРА Бар.

Ђукић Савић се нада да ће ове године дух Празника рада донијети идеје за уређивање јавних простора и осмишљавања акција садње дрвећа, које ће бити окренуте будућности, те да ће паљење гума постати ружна прошлост.

- Када земља поврати сјај, на њој ће опети бити рај - поручила је професорица биологије.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

23. april 2024 12:50