Барско злато на такмичењу у Њујорку / - фото: Друштво маслинара
26/02/2022 u 09:30 h
Dragan StojanovićDragan Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

"Барско злато" у Њујорку на међународном такмичењу маслинових уља

Барска уљара која производи „Барско злато“ представља најсавременији погон за прераду маслина у Црној Гори

Први црногорски панел за сензорску оцјену квалитета дјевичанских маслинових уља је у лабораторији Биотехничког факултета у Бару извршио одабир најбољих барских маслинових уља, која ће бити послата у Њујорк на највеће свјетско такмичење.

На престижном њујоршком такмичењу уља - New York International Olive Oil Competition „Барско злато“ као званично најбоље црногорско маслиново уље, представљаће Црну Гору.

Барска уљара која производи „Барско злато“ представља најсавременији погон за прераду маслина у Црној Гори.

Како би се у Њујорк послала најквалитетнија уља, за сваки узорак је урађена хемијска анализа, а након што је свих седам узорака сврстано у категорију екстрадјевичанких, приступило се сензорској, односно органолептичкој оцјени квалитета предатих узорака. Сензорску оцјену је вршио Панел од осам обучених оцјењивача, уз вођу панела Ћазима Алковића. Поред основних позитивних особина уља, воћности, горкости и пикантности - панелисти су у уљу проналазили и друга својства мириса и укуса који барску Жутицу чине посебном. Пажљивим одабиром и процјеном квалитета Панел је градирао уља и донио одлуку да прво мјесто припадне уљу “Барско злато”, друго уљу Веселина Вулићевића, а треће уљу Џематског одбора Стари Бар, Исламска заједница Бар. Прва два ће бити послата у Њујорк на такмичење NYIOOC 2022.

Узорци уља које су предали Хајрудин Мурић и Сафет Дураковић су такође били одличног квалитета и у категорији екстрадјевичанског.

Ван конкуренције, обзиром да ће она ићи директно без такмичења у Њујорк, Панел је оцијенио и узорке уља из Котора и Будве Драгана Очинића и Стева Давидовића, те и за ове узорке потврдио да су одличног квалитета, посебно уље Стева Давидовића из Буљарице.

- Очекује се да ће црногорска делегација постићи добре резултате на овом престижном свјетском такмичењу и да ће се показати богатство аутохтоне сорте Жутица, оплемењене и другим интродукованим сортама. Успјех је већ постигнут, Црна Гора улази у друштво одабраних свјетских произвођача маслинових уља. Организатори се захваљују предсједницима општина који су разумјели значај учешћа на овом такмичењу и финансијски подржали пројекат - истакао је вођа Првог црногорског панела Ћазим Алковић.

Иначе, прошле године је на NYIOOC у конкуренцији било 1.159 уља из 28 земаља свијета, а ове године се и наша држава придружује, први пут.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 07:45