Бараке у избјегличком насељу на Рудешу / -Д.Ј.
06/06/2022 u 06:40 h
Darko JovovićDarko Jovović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Бећа: Бараке на Рудешу за избјеглице препродају за 2.000 еура

Позивам надлежне институције које се баве антикорупцијом да се укључе у овај проблем и да преиспитају додјелу свих стамбених јединица на Рудешу ради спречавања даљих незаконитих радњи, поручује Султан Бећа, представник Удружења за подршку Рома и Египћана

Из Удружење за подршку Рома и Египћана упутили су позив надлежним институцијама да преиспитају како се располаже са стамбеним јединицама, односно баракама на Рудешу, гдје су некад живјела расељена лица са Косова, Босне и Херцеговине и Србије. Нагласили су да се по њиховим сазнањима врши злоупотреба станарског права када су поменуте бараке у питању.

-Као примјер наводимо да особе које су становале у баракама, када нађу други смјештај, те бараке уступају другим лицима без уговора и знања надлежних. А поједина лица која уступају бараке другим лицима за то добијају новчану надокнаду. Веома је важно нагласити да се продаја барака врши уз надокнаде од 1.500 до 2.000 еура. Поставља се питање како је то могуће и по којим основима се то ради, а касније иста та лица, наводно, добијају уговоре на коришћење – каже Султан Бећа, представник Удружења за подршку Рома и Египћана.

Бећа истиче да су од општинских челника затражили да се формира комисију која ће се бавити овим питањима. Он је упутио позив и надлежним институцијама које се баве антикорупцијом да се укључе у овај проблем и да преиспитају додјелу свих стамбених јединица на Рудешу "ради спречавања даљих незаконитих радњи".

-Позивамо још једном надлежне из Општине Беране да озбиљно схвате овај проблем и да укажемо да је једино Општина надлежна да врши додјелу ових јединица без уплива трећих лица. Наглшавам да међу ромско - египћанском популацијом има велики број вишечланих породица које имају стварну потребу да се на основу одговарајућих критеријума уселе у бараке које су напуштене прије неколико година након што су избјеглице са Косова и Метохије и из Босне и Херцеговине добиле нове станове на подручју општине Беране – истиче Бећа.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 18:17