Марко Беговић / - Факултет за спорт
23/09/2021 u 23:17 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Беговић о именовању за в.д. директора Управе за спорт: Спреман сам да преузмем дио одговорности

Имајући у виду да је већ дуже вријеме пословно ангажован ван Црне Горе, истакао је да свакако прија указано повјерење Владе

Новоизабрани вршилац дужности директора Управе за спорт и младе, Марко Беговић огласио се након избора и поручио да је прихватио именовање јер жели да преузме дио одговорности за друштвено-политичку збиљу.

Имајући у виду да је већ дуже вријеме пословно ангажован ван Црне Горе, истакао је да свакако прија указано повјерење Владе, да преузме руковођење Управе за спорт.

 - У свом раду руководићу се принципима демократичности, владавине права и јавности у раду. Грађани заслужују објективно стање, како о људским ресурсима, материјално-финансијском пословању, тако и о стању у спортском покрету, конкретније условима у којима спортисти и спортски радници обављују дјелатност од јавног интереса - додао је он.

Како је напоменуо, потпуно је свјестан свих изазова, а указивао је да су врхунска спортска постигнућа замаскирала системске недостатке.

 - Наиме, слабост хоризонталног система стратешког планирања, неусаглашеност са међународно обавезујућим нормама и стандардима савременог спорта, посљедица су дуге политизације надлежног државног органа али и једног дијела чинилаца спортског покрета. За посљедицу имамо да Црној Гори пријети суспензија од стране Свјетске антидопинг агенције (WАДА), због чињенице да у дужем временском периоду није усклађен правно-политички и институционални аранжман са обавезујућим стандардима у области антидопинга. Посљедице евентуалне суспензије би битно ограничили наступе наших спортиста али и организацију међународних спортских манифестација. У овом моменту, Црна Гора каска не само за развијеним системима спорта, већ и за комшилуком, што представља посебну штету, јер смо збиља расадник талентованих спортиста - истакао је он.

Беговић је додао да не смијемо заборавити на васпитно-образовну, здравствену и друштвену функцију организованог спорта, који мора постати доступан свима, тј. на школски и рекреативни спорт.

 - С друге стране, изазови омладинске популације нијесу у довољном мјери артикулисани, зато се не смијемо чудити што близу 70% нашег друштвеног богатства, жели напустити Црну Гору у једном правцу. Саобразно наведеном, неопходно је редефинисање односа између Управе за спорт и младе, спортског покрета и организација за младе, са циљем успостављања повјерења у рад и функционисање јавноправног органа надлежног за предметне области - закључио је он.

Подсјетимо, Влада је данас разријешила досадашњег в.д. Василија Лалошевића, а на његово мјесто поставила Беговића.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 01:55