/ -FOTO. ARHIVA, FACEBOOK
22/03/2023 u 06:47 h
Darko JovovićDarko Jovović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Beranci žele da zaštite kultno mjesto za mitinge: Za Persinu stanicu čuo cijeli svijet

Kordoni policije iz čitave Crne Gore godinama udarali su na nedužni narod Beransela koji je samo tražio pravo na čist vazduh, kaže Slobodan Lončar

Mještani Beransela obnovili su inicijativu da se lokalitet Persina stanica, koji se nalazi u ovom prigradskom naselju, proglasi za zaštićenu zonu od posebnog značaja.

Naveli su da se radi o kultnom mjestu, pored magistralnog puta Berane – Bijelo Polje, gdje su se održavali brojni mitinzi i zborovi građana.

image
-FOTO: D.J.

– Za Persinu stanicu je čuo cijeli svijet, jer su tu kordoni policije iz čitave Crne Gore godinama udarali na nedužni narod Beransela koji je samo tražio pravo na čist vazduh. Tu se narod Beransela branio i odbranio. To je razlog zbog koga je pokrenuta inicijativa da se ovo mjesto proglasi za zaštićenu zonu od posebnog značaja, pretvori u svojevrsnu parkovsku površinu sa obilježjima koja baštine razvoj demokratije, očuvanje ljudskih prava i sloboda i zdrave životne sredine. Tim prije jer je Persina stanica postala talično mjesto za revolucionarna dešavanja u Crnoj Gori, koja su dovela do buđenja narodne svijesti – ističe predsjednik mjesne zajednice Beranselo Slobodan Lončar.

Mještani su ponovili su da bi, zbog niza aktivnosti koje su se odigravale na ovom mjestu, bilo uputno da se na Persinoj stanica podigne spomen-obilježje na kom bi pisalo "Otopor".

Na taj način bi se, kako smatrau, na Persinoj stanici upriličio ambijent za održavanje značajnih manifestacija širih razmjera.

– Predložili smo da se na ovom lokalitetu podigne veliko spomen-obilježje na kom bi, u znak sjećanja na našu borbu, potpomognutu brojnim prijateljima i dobrotvorima pisalo "Otpor". Tome u prilog ide i činjenica da su mještani Beransela, boreći se protiv nasilja i nepravde, godinama nosili majice na kojima je pisalo "Otpor".To je bio naš zaštitni znak. Zbog svog atraktivnog naziva i svega što se dešavalo na ovom mjestu Persina stanica mogla bi da postane stjecište brojnih manifestacija, različite sadržine, preko kojih bi se promovisale slobodoumne ideje i zdravi stilovi života – kaže mještanin i građanski aktivista Milić Simonović.

Mještani Beransela su poručili da će inicijativu koja je potekla još prije dvije godine proslijediti nadležnima.

– Sa incijativom se kasnilo zbog usaglašavanja određenih stavova, a nadamo se da će zbog niza specifičnosti koje se dešavaju u društvu naići na odobravanje nadležnih. Tim prije jer svi moramo da znamo da glas naroda konačno mora da se čuje i poštuje, a spomen-obilježje "Otpor" je najbolja preporuka za tako nešto – poručili su mještani Beransela.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 22:40