/ -FOTO: ILUSTRACIJA
22/02/2023 u 13:28 h
Darko JovovićDarko Jovović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Berane dobija zoološki vrt, nagradni fond za idejno rešenje 38.000 eura

Raspisani konkurs se odnosi na parcelu poznatu kao Luški lugovi, veličine 5,8 hektara koja se nalazi u okviru DUP-a "Desna obala Lima"

Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma ponovo je raspisalo međunarodni Кonkurs za idejno urbanističko-arhitektonsko rješenje centra za prihvat životinja sa CITES liste i ZOO – vrta sa pripadajućom kontakt zonom u Beranama.

U obrazloženju je navedeno da se pomenuti konkurs raspisuje u cilju stvaranja novog, savremenog, afirmativnog prostora na teritoriji opštine Berane, koji će svojim sadržajem doprinijeti edukaciji i unapređenju brige o ugroženim životinjskim vrstama, kao i ukupnoj ponudi grada i mapiranju Berana kao posebne turističke destinacije.

– Od učesnika se očekuje da ponude rješenje koje će, uz svo uvažavanje prirodnih i morfoloških odlika prostora, predložiti novi specifičan sadržaj koji će na adekvatan način tretirati rijeku i ostale zatečene i planirane elemente kontaktne zone obuhvata. Osim ostvarenja visokih ambijentalnih vrijednosti i atraktivnosti dizajna, potrebno je obezbijediti pristup sadržajima za sve grupe korisnika. U cilju aktivnog korišćenja prostora neophodno je predmetni zahvat obogatiti sadržajima koji će podstaći na intenzivno korišćenje kako stanovnike Berana, tako i posjetioce – navodi se u konkursu.

Rok za predaju radova je 25. april, dok će rezultati konkursa biti objavljeni 16. maja ove godine.

Nagradni fond iznosi 38.000 eura, pri čemu je za prvu nagradu opredijeljeno 20.000, za drugu 10.000 i za treću 5.000 eura. Predviđena su i dva otkupa od po 1.500 eura.

Sličan konkurs bio je raspisan i tokom prošle godine, ali, je obustavljen je su u predviđenom roku pristigla samo dva rada, a bilo je propisano da minimalni broj pristiglih radova bude tri. 

Ispunjavanje obaveze prema EU

Iz lokalne uprave tvrdi da će se izgradnjom zoološkog vrta i CITES centra u Beranama, između ostalog, dati i doprinos ispunjavanju obaveza prema Evropskoj uniji.

– Osnivanjem CITES centra u Beranama, Crna Gora dobija prvi takav centar, i tako se pridružuje svjetskoj zajednici država koje brinu o biodiverzitetu, radeći prvenstveno na suzbijanju nelegalne trgovine divljim životinjama i biljkama, kao i njihovim derivatima. Ujedno, osnivanjem ovog centra dajemo i doprinos u ispunjavanju obaveza koje nam Evropska unija nameće, kroz Poglavlje 27, te stoga smatramo da će Opština Berane ovim projektom dati svoj pečat pri zatvaranju ovog veoma važnog, ali i zahtjevnog poglavlja za Crnu Goru – naglasili su iz lokalne uprave.

Raspisani konkurs se odnosi na pracelu poznatu kao Luški lugovi, veličine 5,8 hektara koja se nalazi u okviru DUP-a "Desna obala Lima".

Iz lokalne uprave navode da se raduju što je raspisan konkurs i iskreno se nadaju da će konačno krenuti da se ralizuje davno započeti projekat izgradnje ZOO vrta u Beranama sa prihvatilištem za zaštićenu vrstu životinja.

– Iskreno se nadamo da se stvaraju preduslovi da, nakon sprovođenja neophodnih priprema i procedura, Berane dobije jedan reprezentativni jedinstveni kompleks u Crnoj Gori koji će biti i turistička atrakcija za širi region. Taj kompleks će dodatno uposliti određeni broj naših sugrađana. Biće to, ako sve bude išlo planiranom dinamikom, jedini zoološki vrt na ovim prostorima koji će posećivati ne samo građani Crne Gore, nego i Srbije i čitavog regiona – kazao je u izjavi za "Dan" predsjednik opštine Berane Vuko Todorović, dodajući da će se izgradnja ovog objekta dobrim dijelom finansirati iz evropskih fondova.

Prije osam godina iz Vlade Crne Gore plasirana je vijest da će Evropska unija finansirati izgradnju zoološkog vrta u Beranama.

Tada su iz lokalne uprave potvrdili da su dobili uvjeravanja da će se na desnoj obali Lima, na lokaciji Luški lugovi, graditi moderni zoološki vrt, i CITES centar.

Međutim, dosad nije postavljen ni kament temeljac za ovaj objekat.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 11:58