/ foto darko jovović
27/10/2023 u 05:44 h
Darko JovovićDarko Jovović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Berane: Nauka da pomogne zaustavljanju iseljavanja stanovništva

Podsticanje ekonomskog razvoja i jačanje konkurentnosti privrede, valorizacija prirodnih resursa, razvoj turizma kao i ulaganja i razvoj poljoprivrede uz bolju saobraćajnu infrastrukturu, po našem mišljenju su glavne perspektive, kaže Novica Obradović

Opština Berane, u saradnji sa docent doktorom Marijom Vešović, organizuje prvu naučnu konferenciju sa međunarodnim učešćem pod nazivom: "Izazovi i perspektive za razvoj opštine Berane kao preduslov za valorizaciju sjeverne regije Crne Gore – IZperaBA". Konferencija, koja se realizuje na osnovu ideje predsjednika Skupštine opštine Berane Novice Obradovića, održaće se od 2. do 4. novembra u svečanoj sali Hotela "Berane". Organizatori navode da su, imajući u vidu da je sjever Crne Gore, više od decenije ugrožen izraženim migracionim kretanjima, smatrali da je neophodno razmotriti koji su to izazovi sa kojima se opština Berane, kao nekadašnji razvojni centar sjevera Crne Gore suočava kako bi se zaustavilo iseljavanje lokalnog stanovništva.

– Cilj konferencije je, da se kroz sagledavanje svih izazova sa kojima se sjeverna regija suočava dođe do perspektiva koje će pomoći u samoj valorizaciji, kako opštine Berane, tako i čitave sjeverne regije. Kao organizator konferencije, Opština Berane nastoji okupiti domaće i međunarodne naučnike i stručnjake koji bi svojim učešćem dali doprinos prezentiranju novih znanja i razmijenili iskustva u vođenju naučnih i stručnih rasprava iz tematske oblasti konferencije – naglasio je u izjavi za "Dan" Novica Obradović predsjednik lokalnog parlamenta.

Dolazi preko 40 doktora nauka

Marija Vešovićeva najavljuje da će skupu u Beranama prisustvovati preko 40 doktora nauka.

– Već je najavljeno da će na konferenciji biti prezentovano preko 25 radova, a najavljeno je prisustvo više od 40 doktora nauka, prepoznatih stručnjaka kako iz Crne Gore tako i iz regiona. Naučni odbor konferencije je sastavljen od doktora nauka, profesora na prestižnim evropskim univerzitetima. Sve to govori da će ovaj skup uvezati nauku u ono što može da predstavlja osnov razvoja Berana. Zato je za očekivati da će se na ovaj način stvoriti dobra platforma za jednu naučno utemeljenu, perspektivnu i razvojnu priču Berana i čitavog sjevera – kaže Vuković i dodaj da će se nakon održavanja konferencije štampati Zbornik prezentovanih radova.

On je dodao da se nada da će konferencija dati određene smjernice za sveukupni oporavak sjeverne regije i afirmaciju vrijednosti sa kojima opštine Berane raspolaže.

– Podsticanje ekonomskog razvoja i jačanje konkurentnosti privrede, valorizacija prirodnih resursa, razvoj turizma kao i ulaganja i razvoj poljoprivrede uz bolju saobraćajnu infrastrukturu, po našem mišljenju su glavne perspektive preko kojih možemo podići svijest kod stanovništva sjeverne regije. Svakako da nema nepremostivih prepreka, ukoliko postoji dobra volja da se one riješe, a to će, nadam se, biti i jedna od poruka ove konferencije – kazao je Obradović.

Organizatori uvjeravaju da je najava konferencije naišla na podršku i odobravanje šire javnosti.

– Najava same konferencije je naišla na afirmativne komentare velikog broja kako privrednika tako i državnih institucija koje su donirale sredstva za organizaciju ove konferencije, tako da je veoma bitno napomenuti da sama konferencija se ne finansira iz budžeta Opštine već iz sredstava donacije prijatelja konferencije. To je samo jedna od potvrda da se radi o zaista značajnom skupu – zaključila je dr Marija Vešović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. maj 2024 05:05