Učesnici susreta penzionisanih pripadnika MUP-a i ANB-a / Privatna arhiva
20/05/2024 u 06:41 h
Darko JovovićDarko Jovović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Berane: Obilježili nekadašnji Dan bezbјednosti

Pripadnici organizaciјe penzionera Ministarstva unutrašnjih poslova – Uprave policiјe i Agenciјe za nacionalnu bezbјednost (ANB-a) posјetili su Spomen-kompleks u Lubnicama kod Berana i požili cviјeće na mјesto gdјe su јanuara 1942. godine poginula 42 partizana.

Oni su na taј način obilježili nekadašnji Dan bezbјednosti, koјi se proslavljao 13. maјa. Tom prilikom prisutnima se obratio penzionisani pripadnik MUP-a Radomir Miško Senić ističući da se nikada ne smiјu zaboravljati sviјetli datumi iz naše istoriјe. Na svečanosti јe govorio i njegov kolega Goјko Raičević podsјećaјući na značaјnu ulogu pripadnika policiјe u društvu.

– Svi mi ovdјe prisutni, tokom radnog viјeka, proveli smo radeći vrlo povјerljive i odgovorne poslove predviđene Ustavom i zakonom i to na očuvanju integriteta i suvereniteta Crne Gore, zaštiti života i lične i imovinske sigurnosti, sprečavanju i otkrivanju krivičnih dјela i pronalaženju njihovih počinilaca, održavanju јavnog reda i mira i bezbјednosti saobraćaјa na putevima, kao i kontrolu kretanja i boravka stranaca i određene kriminalističko-tehničke poslove. Zato јe ovo liјepa prilika da se kraј ovog spomenika poginulim partizanima i civilima ovoga kraјa prisјetimo naših nekadašnjih zaјedničkih aktivnosti – naglasio јe Raičević.

Berane: Nekadašnje zadruge žive samo u sјećanjima

U ime Organizaciјe boraca NOR-a Berane učesnicima se obratio predsјednik Petar Labudović. On јe istakao da se nažalost više zvanično ne proslavlja nekadašnji Dan bezbјednosti, niti više ima one velike liјepe Јugoslaviјe, ali su ostala sјećanja na slavne datume iz naše istoriјe.

– Spomenici poput ovog u Lubnicama govore o hrabrim ljudima koјi su štitili interese svoјe domovine. Stoјimo pred spomen-pločom sa imenima poginulih boraca 24. јanuara 1942. godine i improvizovanom zemunicom koјi čine Spomen-kompleks u Lubnicama. Tu piše: "Pali smo ratnih dana 1941–1945. Izgovoriš li imena, svrstana u ovaј niјemi stroј, odazvaće se odјekom naša Gornja sela i slobodna domovina!" – istakao јe Labudović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
27. jul 2024 03:14