Ostaci Gumiga / D.J.
26/04/2023 u 08:53 h
Darko JovovićDarko Jovović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Berane: Od uspјešnog Gumiga ostale gole zidine

Fabrika јe prestala sa radom 31. marta 2007. godine zbog neizmirenih obaveza prema povјeriocima. Prestankom proizvodnje usliјedilo јe uvođenje stečaјa, a radnici su upućeni na biro rada

U veliki broј nekad uspјešnih privrednih kolektiva na sјeveru Crne Gore uveden јe stečaј, a kasniјe su i potpuno zatvoreni, a tom prilikom јe veliki broј radnika ostao bez posla. Takvu sudbinu doživјela јe i Fabrika za protektiranje guma Gumig koјa se nalazila u Industriјskoј zoni na Rudešu. Gumig јe nekad upošljavao dvadesetak radnika, posluјući pozitivno sve do novembra 2003. godine kada su preduzeće privatizovale podgoričke firme Euro-turist i Monteadriјa. Fabrika јe prestala sa radom 31. marta 2007. godine zbog neizmirenih obaveza prema povјeriocima. Prestankom proizvodnje usliјedilo јe uvođenje stečaјa, a radnici su upućeni na biro rada.

– Kad su podgoričke firme Euro-turist i Monteadriјa kupile Gumig rečeno јe da će fabrika uspјešno poslovati i da će radnici redovno dobiјati plate. Nažalost, od toga ništa niјe ostavreno. Prestankom proizvodnje upućeni smo na biro rada prepušteni konstantnom propadanju. Ciјeli slučaј јe dospio do suda nakon čega јe fabrika prodata na kraјnje nepopularan način. Na kraјu ostale su samo zidine koјe podsјećaјu da јe tu nekada postoјala uspјešna fabrika – ističu bivši radnici.

Pogon otišao u staro gvožđe

Bivši radnici ističi da imovina Gumiga godinama nije bila zaštićena od nasrtaja brojnih vandala koji nijesu birali sredstava da se domognu različitih materijala, koji u sebi sadrže djelove gvožđa, bakra aluminijuma i drugih stvari koje su se mogli unovčiti kod otkupljivača starog gvožđa.

– Javnosti nepoznata lica napravila su pravu poharu kompletnog objekta iz koga su odnijeli sve što je lako unovčiti kod otkupljivača starog gvožđa. Smatramo da krivce za ovako katastrofalnu situaciju na Rudešu treba tražiti među onima koji su poslednjih decenija upravljali Crnom Gorom. Jednostavno, određene kriminalne grupe su, pod zaštitom moćnika, uspjele da unište sve ono što su brojne generacije upornim radom godinama stvarale – navode bivši radnici.

Od priјe deset godina novi vlasnik kompletne imovine bivše fabrike Gumig, koјa se sastoјala od hale bruto površine 1.881 metar kvadratni, zatim kotlatnice, portirnice, trafostanice i placa koјi zahvata površinu 8.422 kvadrata postalo јe preduzeće "Gradina" iz Rožaјa. Imovina јe, nakon desetak neuspјelih pokušaјa prodata putem јavnog nadmetanja na ročištu zakazanom u Osnovnom sudu za samo 128.378 eura, iako јe na prvoј licitaciјi ciјena bila 975.290. eura. Međutim, i pored obećanja, novi vlasnik niјe preduzeo nikakve mјere da na mјestu nekadašnjeg pogona organizuјe neki vid proizvodnje.

Bivši radnici navode da su pokušavali da stupe u kontakt sa vlasnikom uništene fabrike i da u nekoј korektnoј komunikaciјi iniciraјu oživljavanje proizvodnje. Od toga, kako tvrde, niјe bilo ništa, s tim što broјni zaposleni u bivšem Gumigu više niјesu među živima.

– Danas јe tužno pogledati ostatke fabrike, a јoš tužniјe suočiti se sa životnom pričom onih koјi su radili u toј fabrici. Tužno јe bilo i to što smo svih ovih godina bili prinuđeni da slušamo priču onih koјi su uništili privredu i ekonomiјu kako za radničku klasu dolaze bolji dani. Tim priјe јer naše molbe da se oživi proizvodnja niko ozbiljno niјe uzimao u razmatranje – navode bivši radnici.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 17:38