/ Фото: Будим Инфо
23/07/2021 u 08:55 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Беране се одужило васојевићком јунаку: Постављена биста Лексу Саичићу

Лексо је сабљом посјекао јапанског самураја у двобоју код Владивостока, након чега је одликован највишим орденима ондашње Русије.

Васојевићком јунаку чувеном Александру Лексу Саичићу откривена је биста у Цветном парку у Беранама.

Саичић је био учесник руско – јапанског рата, а из двобоја са јапанским ратником изашао је као побједник, по чему је остао упамћен.

Лексо је сабљом посјекао јапанског самураја у двобоју код Владивостока, након чега је одликован највишим орденима ондашње Русије.

Многе медаље, заслуге и ордење красе његов подвиг, а сабља којом је савладао противника се данас чува у Војном музеју у Москви. 

image

Лексо Саичић

Фото: Википедија

Епископ будимљанско-никшићки Методије казао је на свечаности у Беранама да личност Лекса Саичића треба да нам свима буде примјер у храбрости, пожртвовању, милосрђу и љубави према ближњима.  

- Из овог мјеста је потекао јунак за којег је чула и велика Русија, а он је био толико велики да је и велика Русија за њега чула и послала овдје своје представнике да одају почаст данашњем празнику овог мјеста, гдје се, послије 110 година од његовог упокојења, подиже биста са његовим ликом. А тај лик је прво створио Господ, стварајући човјека створио га је по свом лику, а онда и сви ми који после долазимо и рађамо се у овом свијету, сљедујемо за тим великим ликовима који су нам утабали стазе, којим путем треба да идемо- додао је он. 

Предсједник Општине Тихомир Богавац казао је да је Лексо опјеван у народним пјесмама.

image
Фото: Будим Инфо

- Наш Лексо је заслужио да му се и данас дивимо и поклонимо његовом јуначком подвигу, а Васојевићко племе да се са поносом сјећа на њега- истакао је он. 

Свечаности у Берана присуствовао је и амбасадор Руске Федерације Владислав Маслеников. 

- Ми у Русији се добро сјећамо подвига Александра Лекса Саичића који је током Руско-јапанског рата херојски одбранио интересе Русије- поручио је амбасадор. 

Подсјетимо, прије пет година Удружење Kозака и Ноћних вукова упутило је Општини Беране иницијативу да се подигне споменик Лексу Саичићу.

Предлог је наишао на одобрење и уз велико залагање појединих људи из Општине Беране, на Скупштини је донесена позитивна одлука.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 03:10