/ Фото: Архива
12/11/2021 u 12:16 h
Darko JovovićDarko Jovović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Беране: За свако новорођенче помоћ од 100 еура

Овом одлуком општина жели дати подстицај подизању наталитета и заустављању све израженије миграције становништва

На следећој сједници локалног парламента на усвајање бићe понуђена одлука о утврђивању накнаде за новорођену дјецу на подручју општине Беране.

Ако ова одлука од одборника добије зелено свијетло Општина Беране ће у наредном периоду за свако новорођено дијете исплаћивати једнокартну помоћ од 100 еура.

-Право на накнаду за свако новорођено дијете има један од родитеља, усвојилац, старалац или хранитељ који има пријављено пребивалиште у последњој години дана или одобрено стално настањење на територији општине Беране, под условом да то право није остварио у некој другој општини на територији Црне Горе. Родитељи који остварују право на накнаду за новорођено треће, четврто, пето, шесто дијете, у складу са Одлуком о социјалним давањима не могу остварити право на накнаду предвиђено овом одлуком- наводи се у предлогу назначене одлуке.

Предсједник општине Тихомир Богавац наводи да се овом одлуком жели дати подстицај подизању наталитета и заустављању све израженије миграције становништва.

image

Богавац

Фото: Д.Ј.

Нагласио је да је тренд исељавања младих људи са подручја беранске општине попримио забрињавајући карактер и да се морају изналазити рјешења која ће бар донекле поправити демографску слику.

- Број становника у беранској општини се знатно смањио у односу на нека минула времена. У нашим школама је све мање ученика. Суочени са таквим проблемом, у низу стимулативних мјера, припремили смо и ову одлуку на основу које ће се из општинске касе за свако новорођено дијете исплаћивати једнократна помоћ од по 100 еура. На тај начин желимо да помогнемо брачне парове и да стимулишемо младе људе да се жене и стварају породице- нагласио је Богавац.

Он је подсјетио да је Општина Беране прије неколико година донијела одлуку по којој локална управа мајкама са села које роде троје и више дјеце опредјељељује једнократну помоћ. Такође је нагласио да је Општина минулих година свим основцима обезбјеђивала бесплатне уџбенике и да, између осталог, редовно стипендира најбоље студенте

-Одлуке које смо доносили потврђују да је Општина Беране прави примјр како се води брига о најмлађој популацији и потребама њихових родитеља – навео је Богавац.

У предлогу ове одлуке о утврђивању накнаде за новорођену дјецу наведено је да према статистичким подацима у општини Беране опада број новорођене дјеце и да он не прелази бројку 300 на годишњем нивоу. Додаје се овом одлуком исказује и дио бриге локалне заједнице према потомству. Богавац истиче да би и држава требало да донесе посебне одлуке које би позитивно утицале на подизање наталитета на сјеверу Црне Горе.

-Локалне управе немају дивољно капацитета нити финансијских средства за задовољавање свих стварних и реалних потреба младих људи који желе да живе на сјеверу Црне Горе. Зато би било пожељно да и држава на прави начин препозна проблем мограционих кретања и пад наталитета на овом подручју и да кроз стимулативне мјере помогне младим брачним паровима да стварају бројније фамилије и да остану да живе у мјесту свог рођења. Уколико та помоћ изостане бојим се да ћемо и даље имати негативни природни прираштај, не само у Беранама, него и у читавом региону – казао је Богавац.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 00:55