/ -Фото: Дневне новине Дан
17/06/2021 u 04:44 h
Darko JovovićDarko Jovović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Беранска фирма "Десетка" купила чувени андријевички "Соко Штарк"

Некадашња "слатка кућа" сада има новог власника, а из општине се надају да ће се организовати коначно корисне дјелатности

Трговинска фирма "Десетка" из Берана постала је нови власник објекта и земљишта некадашње андријевичке "слатке фабрике", која је пословала као погон београдског "Соко Штарка".

Бивши погон је купљен од компаније "Атлантик Штарк" која је у последње вријеме располагала поменутом имовином.

-Тачно је да смо купили имовину некадашње "слатке фабрике" у Андријевици, с намјером да објекте ставимо у одговарајућу функцију. Још увијек размишљамо шта би све могло тамо да се организује, али је сигурно да ће активирање расположивих капацитета подразумијевати и упошљавање одређеног броја радника, што је значајно за овај крај – навели су из фирме "Десетка", избјегавајући да кажу по којој је цијени купљена поменута имовина.

Предсједник општине Андријевица Жељко Ћулафић нагласио је да се искрено нада да ће нови власник у бившим погонима организовати корисне дјелатности које ће допринијети оживљавању привреде у Андријевици.

- Знајући да се ради о озбиљној фирми, убијеђен сам да ће имовина некадашњег "Соко Штарка" у Андријевици послужити новом власнику да је стави у функцију развоја читавог краја. Ради се о великим објектима у којима се могу организовати различите врсте производње. То улива наду да ће се створити могућности и за отварање радних мјеста што је Андријевици у овом тренутку најнеопходније, јер то је једини начин да се заустави одлазак локалног становништва. Локална управа ће у домену својих надлежности помоћи да дође до отварања нових радних мјеста– нагласио је Ћулафић.

Компанију "Соко Штарк", у оквиру које је тридесетак година постојала "слатка фабрика" у Андријевици, 2005. године приватизовала је фирма "Гранд кафа". Одмах након тога дошло је до затварања погона у Андријевици, чиме је око 200 радника остало без посла. Све се то десило иако је поменута фабрика производећи локум, желе и карамеле била најуспјешнији привредни колектив у Андријевици, чији су радници примали плате изнад тадашњег црногорског просјека.

- У Андријевици је некада било хиљаду радника који су радили у неколико фабричких погона. Међутим, све те фабрике су у транзиционим процесима доживјеле увођење стечаја, а касније и потпуно затварање. Таква судбина задесила је и погон "Соко Штарка". Затварањем "слатке фабрике" ова средина доживјела је свеукупну стагнацију. Бивши радници упућени су на биро рада што је у значајној мјери утицало да дође до пада стандарда локалног становништва. Уз то, радници су приликом одласка из фабрике грубо оштећени, јер су им исплаћене знатно мање отпремнине него нашим колегама из Београда – истичу бивши радници.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 15:00