/ -Фото: Дан
25/12/2021 u 05:59 h
Darko JovovićDarko Jovović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Берански рудари на бироу рада: Небригом Владе јама Петњик ван функције

Крајње је непримјерено што држава на прави начин није препознала наше проблеме, тврде они

Како тренутно ствари стоје Рудник мрког угља у Беранама и следећу годину дочекаће без икакве чврсте гаранције да ће се изнаћи рјешење за поновно активирање јаме "Петњик".

Због тога ће око 150 бивших рудара и даље вријеме проводити на бироу рада, слажући се са констатацијом да је крајње непримјерено што држава на прави начин није препознала проблеме који су пратили дешавања у поменутом колективу.

-Нијесмо могли да вјерујемо да ћемо и ову Нову годину дочекати на бироу рада. Тим прије јер смо мислили да ће држава препознати значај беранског рудника. Очигледно да смо се преварили, јер сем обећања ништа није урађено да јама "Петњик" поново проради, иако је за тако нешто постојала могућност, само да је Влада хтјела да на прави начин размотри захтјеве руководства рудника и издвоји средства за превоз угља од Берана до Пљеваља – заједничка је оцјена бивших рудара.

Рудник у Беранама је од грчке компаније Балкан Енерџи прије седам година преузело предузеће Металфер из Сремске Митровице. Тада је у руднику, уз упошљавање 150 радника у три смјене, покренута производња. Производња је поново прекинута прије више од годину и по дана, кад је само петнаестак радника остављено да одржавају расположиву опрему.

Као главни разлог за обуставу производње наведено је то што већ двије године губитке рудника у Беранама покрива власник из Србије. До потапања јаме дошло је након што је 5. августа дошло до рушења три далеководна стуба преко којих се рудник напајао електричном енергијом.

Извршни директор рудника Никола Шћекић у изјави за "Дан" потврдио је да јама Петњик дјелимично санирана и да је из ње извучена вода, али да од производње нема ништа.

-Успјели смо вагонима да извучемо воду из јамских просторија које су због нестанка стује биле потопљене. Међутим, потпуно уређивање јаме изискује значајна улагања. Проблем је што од Владе не стиже никаква конкретна помоћ, тако да је судбина рудника потпуно неизвјесна, с обзиром да је садашње стање неодрживо - истако је Шћекић.

Он је подсјетио да се рачун рудника мјесецима налази у блокади и да то ствара додатне проблеме.

-У априлу је, због одређених дуговања, услиједила блокада рачуна. Тако је радницима који су остали да раде на одржавању, а има их петнаестак, онемогућено да приме зараде, што је ово предузеће ставило у потпуно незавидан положај – навео је Шћекић, додајући да разговори са представницима Владе о поновном активирању рудника нијесу дали жељене резултате.

Руководство предузећа и даље тврди да је власник Рудника свих ових година дотирао средства како би се одржавала производња у Беранама. Наводе да је он поручио да у датим околностима више ниједан цент неће уложити у рудник.

- Власник из Србије је у последњих седам година уложио преко четири милиона еура у рудник, а да из тог рудника није узео ништа. Чинио је то знајући да овај рудник, уз одговарајућу помоћ државе, може да ради и да је од важности за цијелу Црну Гору. И након прекида производње он је обезбјеђивао средства за плате радника који раде на одржавањи и за друге трошкове. Сада кад имамо овакво стање и блокаду рачуна он је принуђен да дигне руке од рудника – саопштено је из Рудника мрког угља.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
08. maj 2024 14:29