Миленко Вилотијевић оцјењује да ће акумулација побољшати туризам и помоћи пољопривреду / -Б.Б.
05/03/2022 u 07:20 h
Biljana BrašnjoBiljana Brašnjo
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Без ХЕ „Комарница“ Шавник ће брзо бити ничија земља

Неки од учесника јавне расправе сматрају да ће градњом електране бити уништен кањон ријеке Комарнице, један од последњих „дивљих кањона“ у Европи, тиме и нада у развој туризма

Током јавне расправе о Елаборату за процјену утицаја на животну средину Хидроелектране (ХЕ) "Комарница" у Шавнику су се чула подијељена мишљења. Неки од присутних становника те поддурмиторске вароши сматрају да ће градњом електране бити уништен кањон ријеке Комарнице, један од последњих "дивљих кањона" у Европи, тиме и нада у развој туризма, а други су става да се мора прекинути са праксом да пројекти који најављују боље дане заобилазе Шавник. У елаборату је наведео да ће под директним утицајем акумулације на територији те општине бити села Дубровско, Дужи, Пошћење, Придворица и Мокро, а у зони исклијавања акумулације налази се градско насеље Шавника. Подручје иначе годинама уназад биљежи негативне демографске показатеље, а градња хидроелектране би зауставила расељавање и, како се тврди у документу, допринијела развоју.

-Никад нисмо имали шансу, сад је имамо. Шавнику ни један пројекат нису дозволили. Ми од кањона Комарнице никад ништа нисмо имали, дај Боже да имамо сад - истакао је мјештанин Шавника Драгутин Јакић.

image

Драгутин Јакић сматра да ће сада од Комарнице нешто и добити

-Б.Б.

Дробњак се помиње још у 8. вијеку, казао је Миленко Вилотијевић из Дужи, а бољу вијест од тада нису добили него сад кад су им коначно најавили да ће се градити ХЕ "Комарница".

-Језеро ће нам побољшати туризам, помоћи пољопривреду јер смо безводан крај. Остаће понеки млад човјек да се овдје осјети живот, да се рађају дјеца, ако тога не буде ово ће брзо бити ничија земља. Народа има врло мало, нема младих људи, покупила је то Жељезара, алуминијски који данас не раде. Сав је млади свијет одавде отишао, остали су инвалиди и стари, категоричан је био Вилотијевић.

Општини годишње у буџет око два милиона еура

Предсједник Општине мр Југослав Јакић сматра да им предстоје бољи дани јер се планира градња и соларних електрана, а највећи приход би имали од "Комарнице".

-Да данас постоји електрана ми би годишње наплаћивали око два милиона еура, а можда и више ако се та инвестиција покаже скупљом. Од тог новца би реализовали бројне пројекте у корист свих грађана Шавника. Према процјенама из Елабората за порез на непокретност од ХЕ би наплатили скоро 1,4 милиона, за накнаду за коришћење вода око 200.000, а за потопљено земљиште преко 200.000 еура. Наплаћивали би и мање приходе попут пореза на зараде запослених, накнада за приступне путеве и слично, рекао је Јакић.

Иван Мрваљевић из Дирекције за развој ЕПЦГ рекао је да је добијање сагласност на Елаборат корак ка завршетку идејног пројекта и Студије изводљивости.

Милора Лако Вилотијевић пољопривредник из Дужи казао је да разумије екологе који бране Комарницу и противе се градњи електране, али се пита мисли ли ко како задржати становништво на селу и омогућити им иоле нормалан живот. Није против градње ХЕ ако ће им она омогућити водоснабдијевање и изградњу путева, а сматра и да прича о уништавању туризма нема основа јер је кањон Комарнице неприступачан.

-Ту није било туристе нако да је залутао па смо ми ишли ми мјештани да га спасавамо. Пошто је еколошка држава градите ХЕ, соларне и вјетроелектране само да се нешто ради - рекао је Вилотијевић.

Финкиња Кирси Хјуверинен од 2013. године живи у шавничком Пошћењу и сматра да ће електрана уништити основ за развој туризма. Елаборат је, казала је она, сачињен са погрешним процјенама у "комбинацији са неоправданим маштањима без утемељења у доказима".

-ХЕ је бесмислица.Зашто желите да повећате број људ који ће окренути леђа овим просторима. Много више потенцијала је за развој руралног туризма, шумарства. Треба менаџмент, а не машине - нагласила је Хјуверинен.

Некадашњи предсједник Општине Шавник Томаш Ћоровић на расправи је учествовао у име НВУ "Мој Шавник" и како је рекао електрана и језеро не иду са туризмом и пољопривредом. Посебно им неће, казао је он, донијети запослење, а сада једино ко запошљава је Општина у којој ради 98 људи, већином из Никшића.

-О каквом благостању говорите, па ти људи који долазе из Никшића овдје само користе услуге благајне и тоалета. Ми ћемо остати и без статуса општине кад ове године немамо ни једног ђака уписаног у први разред основне школе - истакао је Ћоровић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 02:51