Делегати на Скупштини удружења / М.Н.
13/04/2022 u 06:20 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Без крова над главом скоро 100 бјелопољских пензионера

До краја године добићемо зграду на Рибаревинама и ту смјестити дванаест наших чланова. Просјечна пензија бјелопољских пензионера је 229 еура, истакао је Милан Минић

На редовној Скупштини удружења пензионера усвојен је извјештај о раду за протекли период, разматран је извјештај Комисије за контролу финансисјког пословања и усвојен програм рада за наредни период.

Предсједник Удружења пензионера Милан Минић казао је да су урадили доста у претходном периоду и имали одличну сарадњу са Савезом пензионера Црне Горе, чији предсједник Бранко Вешовић је присуствовао сједници, као и са локалном управом, Фондом ПИО-Подручним одјељењем и Министарством рада и социјалног старања.

image

Руководство Удружења пензионера

М.Н.

-Посебно смо у свом раду водили рачуна о питањима која су се односила на континуирано разматрање, сагледавање и рјешавање материјалног положаја пензионера и на предузимање мјера за побољшање њиховог личног и друштвеног стандарда. Помагали смо кроз једнократна материјална давања, набавку меса по повољним условима, у набавци робе широке потрошње. Организован је и опоравак на мору-казао је Минић.

Посебан проблем за пензионере представља недостатак крова над главом.

-Скоро 100 пензионера нема кров над главом. До краја године добићемо зграду на Рибаревинама и ту смјестити дванаест наших чланова. Просјечна пензија бјелопољских пензионера је 229 еура-истакао је Минић, додајући да су, захваљујући јединству свих мјесних организација, рјешавали многа питања, прије свега кад је у питању матаријални и социјални положај пензионера.

Омогућити адекватну здравствену заштиту

Пензионери су тражили и да здравствена заштита буде на већем нивоу и доступнија.

-У сарадњи са Савезом пензионера Црне Горе, Фондом ПИО, Домом здравља у нашем граду и локалном управом, одржаћемо радни састанак на ком ћемо дефинисати права пензионера кад је ријеч о остваривању приоритетних љекарских прегледа код изабраних љекара. Присустна је појава у Дому здравља да се испред ординација стварају велике гужве, а међу онима који чекају је највећи број пензионера. Они су принуђени сатима да чекају. Због тога тражимо да се једном мјесечно у локалним амбулантама већих мјесних заједница врше бесплатне контроле, прије свега крвног пристиска и шећера у крви свим заинтересованим пензионерима-казао је замјеник предсједника Удружења пензионера Ћемал Махмутовић.

Предсједник Општине Бијело Поље Петар Смоловић, присуствујући Скупштини пензионера заједно са предсједницом СО Немшом Омерхоџић, похвалио је њихов рад и обећао пуну помоћ у наредном периоду.

Кад је у питању програм рада за наредни период, закључак је да у отежаним условима привређивања удружење стално мора водити рачуна о финанијско-материјалном положају својих чланова и њихових породица. Једногласан закључак је да је живот пензионера веома тежак.

-С посебним акцентом на породице пензионера које су тешко обољеле или имају болесне чланове, који болују од најтежих болести. Проблем смо имали након што је Фонд ПИО прекинуо да одбија од пензија дио који се односио на наша једнократна давања од по 500 еура. Та средства смо давали онима којима је то било неопходно, с роком отплате од 60 мјесеци бескаматно. Зато сад пензионери та средства морају код нас да уплаћују, а ми тражимо модел враћања позајмица кроз трајни налог код банке- истакао је Минић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 13:19