Остаци Бихор града / - Јововић
13/08/2021 u 07:00 h
Darko JovovićDarko Jovović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Бихор град прави археолошки бисер

Ради се о још увијек недовољно истраженом локалитету које представља прави археолошки драгуљ и који може да постане изузетно привлачна туристичка дестинација

Мјештани Полице затражили су од надлежних институција да предузму одговарајуће мјере у циљу детаљног истраживања брда Градина на ком се налазе остаци старог утврђења познатог као Бихор-град. Подсјетили су да се ради о локалитету који се налази на око десетак километара сјеверно од Берана у међурјечју Лима и његове притоке Љешнице. Напоменули су да се до стјеновитог брда Градина, испод којег се простире село Подграђе, долази само пјешачком стазом без икаквих обиљежја и путоказа који би уклазивали да се на око хиљаду метара надморске висине налази некадашња, врло интересантна насеобина.

Да подручје беранске општине обилује атрактивним и занимљивим мјестима указује у брдо Градина на ком се налазе остаци старог утврђења званог Бихор-град. Ради се о још увијек недовољно истраженом локалитету које представља прави археолошки драгуљ и који може да постане изузетно привлачна туристичка дестинација. Међутим, ово мјесто је практично сакривено од очију јавности, јер су бедеми старог града обрасли шибљем, без икаквог обиљежја које би указивало да се ту некада налазио прави историјеки бисер. Зато инсистирамо да надлежне институције коначно опредијеле средства како би се овај локалитет у потпуности истражио, а љепота и културна вриједност приближила јавности – навели су мјештани.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 19:00