/ foto: milovan novović
24/12/2023 u 06:34 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Bijelo Polje: Individualna ložišta i kotlarnice zagađuju vazduh

Sekretar Sekretarijata za ruralni i održivi razvoj Armin Sijarić podsjeća da je u Bijelom Polju registrovano 13.086 individualnih zagađivača vazduha i 63 kolektivna, te da je lokalna uprava ugradila ekološki prihvatljive prečišćivače vazduha u kotlarnici koju koriste Viši i Osnovni sud i Opština

Mjerna stanica za praćenje kvaliteta vazduha prije dva dana ponovo je pokazala da se u Bijelom Polju teško diše. Iz Agencije za zaštitu životne sredine kazali su da kada se počne sa upotrebom čvrstih goriva za potrebe grijanja prostorija počinju i problemi sa kvalitetom vazduha.

– Na osnovu rezultata mjerenja, nedvosmisleno se potvrđuje da cijeli sjeverni region tokom sezone grijanja, u zavisnosti od meteoroloških uslova, u manjoj ili većoj mjeri ima zagađen vazduh - saopštili su iz Agencije za zaštitu životne sredine.

Ističu da je tokom novembra u Bijelom Polju 11 dana došlo do prekoračenja granične vrijednosti srednje dnevne koncentracije za PM10 čestica.

Jasmin Ćorović, koji se bavi ovom problematikom i koji se nekoliko godina nalazio na čelu Sekretarijata za održivi razvoj, kaže da u Bijelom Polju do zagađanja vazduha uglavnom dolazi od individualnih ložišta i kotlarnica.

Nastavak radova u maju 2024.

-Osim aktivnosti relizovanih ove godine, u maju naredne godine u saradnji sa Ambasadom Njemačke realizovaćemo projekat energetske efikasnosti - investicija zamjene kotlova i bravarije u Osnovnoj školi "Risto Ratković", u naselju Nikoljac,a planirana je i zamjena kotla na biomasu, što će značajno doprinijeti poboljšanju kvaliteta vazduha u Bijelom Polju- ističe Armin Sijarić.

– Kada dođe zimski period i grejna sezona, posebno mjeseci decembar i januar, dolazi do povećanja zagađenja vazduha u Bijelom Polju, a glavni uzroci su individualna ložišta i gradske kotlarnice. Inače, Bijelo Polje je opština koja ima specifične geografske karakteristike jer se nalazi u kotlini između više brda. Kroz Bijelo Polje protiče rijeka Lim koja utiče na povećan nivo magle i kada dođe do tih temeperaturinih inverzija, odnosno čepova, kada nema dovoljnog provjetravanja, kiše i snijega onda imamo povećanu koncentraciju PM čestica u vazduhu koje mogu uticati na zdravlje ljudi- objašnjava Ćorović.

image
Armin Sijarić - privatna arhiva

Sekretar Sekretarijata za ruralni i održivi razvoj Armin Sijarić podsjeća da je u Bijelom Polju registrovano 13.086 individualnih zagađivača vazduha i 63 kolektivna. On ističe da je Opština Bijelo Polje budžetom za 2023. godinu opredijelila 60.000 eura za smanjenje zagađenja vazduha, te da je realizovan projekat nabavke i ugradnje ekološki prihvatljivih prečišćivača vazduha - ciklona i prateće opreme u kotlarnici koju koriste Viši i Osnovni sud i Opština.

– Naš glavni cilj je da prečišćavanje vazduha od najvećih izvora polutanata svedemo u za to prihvatljive ekološke evropske i međunarodne standarde. Cikloni sa ventilatorom i kotlovskom regulacijom predviđeni su za ugradnju na kotlove za čvrsto gorivo i namijenjeni su za usisavanje izduvnih gasova i izdvajanje čvrstih čestica- pojašnjava Sijarić i napominje da je ukupna cijena ugovorenih radova, bez uračunatog poreza, iznosila 32.490 eura.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 11:05