Удружење бораца обиљежило некадашњи празник / - М.Н.
29/11/2021 u 14:48 h
Милован НововићМилован Нововић
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Бијело Поље: Положено цвијеће на споменик палим борцима

Након полагања цвијећа на споменик, одржана је и свечана сједница Предсједништва ове борачке организације, на којој је истакнуто да је и поред доста потешкоћа, као и пандемије коронавируса урађено у предходном периоду доста

Делегација УБНОР-а Бијело Поље данас је положила цвијеће на споменик палим борцина НОБ-а од 1941.-1945. године. Том приликом предсједник бораца Мирко Станић је евоцирао успомене на славне дане кад је 29. новембра 1943. године формирана СФРЈ и казао да је у питању значајан дан из историје народбноослободилачког рата.

- Тај дан су неоправдано многи занемарили, тако да је ово начин да га ми отргнемо од заборава. Неправедно је занемарен овај датум, јер је 29. новембар сублимат борбе нашег народа, а поред што је сттворена држава, створено је братство и јединство. Сад је умјесто тога створен сурогат назван суживот - казао је Станић.

Након полагања цвијећа на споменик, одржана је и свечана сједница Предсједништва ове борачке организације, на којој је истакнуто да је и поред доста потешкоћа, као и пандемије коронавируса урађено у предходном периоду доста.

- Указујемо на лоше стање у којем живимо. Занемарили смо фабрике, уништили смо их и узели их од радника и дали тајкунима. Дајемо воде, земљуу и све друго, али једна тековина је присутна -да смо од краљевине, преко бановине створили републику. А република је облик државе - закључио је Станић.

Иначе,  Бијелом Пољу се чува сјећање на симболе прошлог времена. Бројни споменици, улице са именима народних хероја, као и образовне и друге установе носе имена из тог периода. Најпрепознатљивији симболи прошлог времена у Бијелом Пољу су Споменик палим борцима на градском тргу и звијезда петокрака на брду Ћуковац. Симбол бивше државе настао је још у току ослободилачке борбе крајем новембра 1943, у вријеме Другог заседања АВНОЈ-а када је постављен на зграду Поште средином 50-тих година.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 18:49