Лим обијелио / -Милован Нововић
23/08/2021 u 07:15 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Бијелом пјеном опет прекривена вода Лима

Ово више није нормално. Таман кад смо се понадали да је тровање заустављено и да ће коначно почети да се обнавља рибљи фонд, ево нове муке, јер нема адекватне помоћи инспекцијсклих служби, каже Исмет Софтић

 Група страствених риболоваца, заљубљеника у Лим, тражи помоћ надлежних државних органа како би, како кажу, коначно заштитили ријеку од загађења. Они су се јуче обратили и челницима Спортско-риболовног друштва "Сињавац" тражећи помоћ. Истичу да бијела пјена већ неколико дана прекрива површину Лима, па они упозоравају да је угрожен ионако десетковани рибљи фонд.

image

Лим прекривен пјеном

-Милован Нововић

– Ово је више него страшно. Таман кад помислимо да се неће више појављивати бијела отровна пјена на површини Лима, она се појави. И то баш у дане викенда, кад ми заљубљеници у риболов идемо на ову некада перлијепу ријеку. Кад смо дошли имали смо шта да видимо. Дочекала нас је бијела пјена, а несносан смрад се ширио на све стране. Нијесмо ни помислили да пецамо рибу, јер знамо да је у оваквој води нема. Зато смо алармирали челнике "Сињавца" – кажу бјелопољски риболовци.

Они траже да се хитно предузму адекватне мјере и да Општина и држава заштите Лим.

Исмет Ика Софтић, предсједник СРД "Сињавац", заједно са колегама из Управног одбора, обишао је неколико локација низводно од града и, како каже, утврдио поражавајуће стање.

– Ово више није нормално. Таман кад смо се понадали да је тровање заустављено и да ће коначно почети да се обнавља рибљи фонд, ево нове муке. Ова пјена нам ствара огромну главобољу. Траже риболовци да их заштитимо, а ми нијесмо у стању да својим активностима нешто урадимо. Нема адекватне помоћи инспекцијских служби – каже Софтић.

Санкционисати оне који загађују ријеке

Риболовци опомињу да је крајње вријеме да се нешто конкретмно предузме како би се заштитио Лим.

– Нећемо више ово толерисати. Нека инспектори раде посао за који су плаћени, утврде одакле потиче ова бијела пјена, а морала је доћи однекуд и санкционишу оне који проузрокују еколошку катастрофу. Ваљда ове нове власти немају разлога некога да штите. У супротном, предузећемо радикалне мјере да зауставимо помор рибе и уништавање ријеке – поручили су бјелопољски риболовци истичући да траже да им држава коначно помогне.

– Да се ангажују државни инспектор за воде, али и сви они који су на нивоу локалне управе надлежни за овај посао, а не да се само декларативно залажу да им је приоритет очување Лима и осталих ријека на подручју бјелопољске општине, а да у суштини нико ништа не предузима да се стање поправи – поручује Исмет Софтић.

Рибочувар Мехмед Меша Хасаовић прича да је јуче у рано недјељно јутро, у свануће, обишао Лим, од Недакуса низводно према Добракову и затекао поражавајуће стање.

– Испод погона фабрике меса, неколико кланица и месара, фарми кокошака, пјена слободно плута површином воде. Уз то шири се несносан смрад – истиче Хасановић, додајући да је све снимио и доставио предсједнику СРД "Сињавац".

Софтић додаје да је о свему обавијештен државни секретар за воде и екологију, као и општински инспектори, али да је све остало по старом. Нада се да ће доћи данас и покушати да нађу неко рјешење.

– Стање је специфично јер се пјена појављује низводно од мјеста на којем сумњамо да се испушта све и свашта.То је ових љетњих дана посебно ружно и забрињавајуће, јер је водостај Лима веома мали. И кад ове хемикалије које се испуштају крену низводно и наиђу на иоле веће брзаке, изгледа да се све претвара у бијелу пјену – наглашава Софтић, додајући да рибе, кад се појави пјена, у Лиму уопште нема и да се највјероватније бјежећи од хемикалија негдје сакрила или отишла даље низводно.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
11. maj 2024 09:23