/ Бирам Црну Гору, лого
03/08/2021 u 12:19 h
Dragan StojanovićDragan Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Бирам Црну Гору: Мали број Барана ће моћи да легализује своје објекте

Као иницијатори и заговорници идеје о легализацији која ће се моћи примијенити у односу на највећи број бесправних објеката, Бирам Црну Гору се противи одлуци Владе објављеној на званичном сајту 30. јула

У саопштењу Бирам Црну Гору (БЦГ) наводе да је након више од шест мјесеци и притиска јавности, тачније по истеку рока од 90 дана прописаног Законом о планирању простора и изградњи објеката, Влада утврдила предлог Одлуке о накнади за урбану санацију у Општини Бар и исти објавила на званичном сајту у петак, 30.7.2021. године. Имајући у виду обавезе утврђене наведеним законом, за очекивати је да ће овај предлог одлуке бити усвојен и, након тога, ступити на снагу.

Као иницијатори и заговорници идеје о легализацији која ће се моћи примијенити у односу на највећи број бесправних објеката, Бирам Црну Гору се противи оваквој одлуци.

- Разлога за наше противљење је много и навешћемо само основне. Читајући ову одлуку, увидјели смо да, поред високих цијена, има мањкавости и у дијелу документације потребне за покретање и спровођење поступка легализације, па се бојимо да ће мали број наших суграђана моћи да искористи ове (не)погодности. Јако је мали број грађана који своје објекте имају изграђене у складу са постојећом локалном планском документацијом, а што је предуслов за реализацију мјера урбане санације, по накнадама која су утврђене или ће се утврдити. План генералне регулације Црне Горе, не само да није усвојен, него је и поступак његове израде обустављен, без назнаке да ли ће и када бити настављен, па стога, не очекујемо било какав помак на ову тему - наводи се у саопштењу.

Када се говори о цијенама, оне су и даље превисоке, без обзира на то што постоји умањење по процентима у зависности од врсте објекта и материјалних могућности грађана. Из Бирам ЦГ наводе још један фактор који не иде у прилог овој одлуци, а то је зонирање које није за сада урађено на адекватан начин, па сами грађани имају доста примједби и на овај дио одлуке. Истичу да свеукупно сагледана, одлука има доста мањкавости и није прихватљива за највећи дио грађана.

- Ми из БЦГ ћемо сачекати коначан исход по питању усвајања одлуке, па ћемо са нашим суграђанима, као и увијек до сада, разговарати и предложити како да на најбољи начин помогнемо свима који желе да легализују своје објекте. До тада остајемо на нашем предлогу да је легализацију бесправних објеката требало дозволити свим грађанима - по систему таксирања и убрзати рјешавање вишегодишњег проблема у Бару и у Црној Гори - додаје се у саопштењу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 03:29