/ -FOTO: D.J.
28/02/2023 u 06:21 h
Darko JovovićDarko Jovović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Bivše karaule na području Plava i Gusinja već 20 godina prepuštene propadanju

Nekadašnje vojne građevine pretvorene u ruševine, nadležne institucije pale na ispitu zaštite i revitalizacije bivših vojnih objekata

Na području opština Plav i Gusinje nalazi se preko deset objekata koji su svojevremeno pripadali nekadašnjoj Jugoslovenskoj narodnoj armiji.

Svi oni su, sa pripadajućom opremom, već više od dvadesetak godina prepušteni konstantnom propadanju. Radi se o ljetnjim i zimskim karaulama stacioniranim na različitim lokalitetima Desnog Grnčara, Lijevog Grnčara, Vusanja, Grebaja, Bogićevice, Jasenice, Trokuza i Treskavca.

Većina od tih objekata nalazi se na mjestima koji pripadaju Nacionalnom parku "Prokletije", od kojih su neki potpuno sravnjeni sa zemljom. I pored brojnih inicijativa, nijedana od bivših karaula, u kojima je svojevremeno boravilo i po pedesetak vojnika, nije doživjela neku vrstu revitalizacije. Jedino se bivša karaula, u mjestu Jasenice, iako poprilično oronula, koristi kao školsko odjeljenje za dva đaka.

Predsjednik Opštine Plav Nihad Canović ističe da nije dobro što ovi objekti nijesu stavljeni u neku funkciju.

image
-NIHAD CANOVIć

– Mi smo pokretali određene inicijative sa rukovodstvima nacionalnog parka da se bivši vojni objekti stave u određenu funkciju, na način što bi se u njima instalirali određeni turistički i drugi kapaciteti. Uradili smo to jer se većina tih objekata nalazi u zaštićenoj zoni, odnosno u sastavu NP "Prokletije". Međutim, zbog različitog spleta okolnosti, do revitalizacije ovih objekata nije došlo, što je zaista velika šteta, s obzirom na to da se zna da se oni nalaze na atraktivnim lokacijama koje posjećuje veliki broj turista. Nadamo se da će u narednom periodu započete inicijative uroditi plodom, ali to prije svega zavisi od Vlade i državnih organa, s obzirom na to da se radi o objektima i imovini koja je u državnom vlasništvu – kazao je Canović u izjavi za "Dan".

Propada i Planinarski dom "Bjeluha"

Zubu vremena prepušten je i nekadašnji Planinarski dom "Bjeluha", na putu Murina – Čakor – Peć, koji je nakada imao stalni restoran i čak 64 kreveta za smještaj.

Taj dom je imao svojevremeno i svoju malu hidrocentralu.

Stariji građani Murine i Plava prisjećaju se da je on predstavljao sklonište za putnike koji su išli prema Peći, i koji su tu nalazili spas od nevremena.

– Nedopustiv je potpuni izostanak interesovanja svih institucija, od lokalnih do državnih, za zaštitu i valorizaciju Planinarskog doma "Bjeluha". Mi smo 2018. godine pokušavali da animiramo državne organe da učine nešto po ovom pitanju, ali nijesmo naišli na razumijevanje, ni za to ni za ponovno otvaranje puta preko Čakora. Pogubno je što građani i ne znaju u čijem se vlasništvu nalazi ovaj objekat i što se ne pokušava zaštititi od daljeg propadanja i valorizovati u planinarske i turističke svrhe – kaže Nedžad Cecunjanin, predstavnik nevladinih organizacija iz Plava.

Iz Nevladinog udruženja "Prijatelji Plava" tvrde da su nadležne institucije pale na ispitu zaštite i revitalizacije bivših vojnih objekata.

– Stalno se govori o tome kako u Plavu i Gusinju nema hotelskih kapaciteta. Neki do ovih objekata mogli su lako biti pretvoreni u hostele ili planinarske domove. Samo da se malo preurede i posluže kao planinarska skloništa, bilo bi dovoljno, i u svakom slučaju bolje nego ovako kako je sada. Jednostavno, nadležni nijesu preduzeli ništa da se ovi kapaciteti iskoriste, onako kako je iskorišćen objekat karaule u andrijevičkom selu Jošanica, koji je preuređen u moderni hostel za prihvat brojnih gostiju – ističu iz Udruženja "Prijatelji Plava" i tvrde da svi njihovi apeli i molbe upućeni državnim institucijama da se zaustavi devastacija ovih objekata, nijesu imali rezultat.

– Sve što je moglo da se ponese iz napuštenih objekata, odneseno je. Sada su to samo obične ruševine. Tužno je to, jer osim turističke vrijednosti, ovi objekti su lako mogli da budu i mjesto gdje bi jedan broj građana ovih siromašnih sjevernih opština pronašao zaposlenje. Iz godine u godinu sve više turista posjećuju masiv Prokletija, kao i Plavsko i druga planinska jezera na ovom području Crne Gore – u ime udruženja ističe Esko Barjaktarević.

Direktor TO Gusinje Irfan Radončić saglasan je sa konstatacijama da je šteta što se ti objekti nalaze u takvom stanju i ističe da lokalna Turistička organizacija nema mehanizme da sprovede određene inicijative u djelo, jer se ti objekti, uglavnom, nalaze u dijelu nacionalnog parka.

– Očekijemo da u narednom periodu, zajedno sa ljudima iz ovog preduzeća i ostalim bitnim faktorima, uradimo nešto više po pitanju valorizacije ovih objekata – ističe Radončić.

Slično mišljenje ima i direktorica TO Plav Samira Canović, navodeći da bi bilo dobro da se bivše karaule pretvore u objekte za prihvat turista.

image

Samira Canović

-SAMIRA CANOVIć

– Dosta ljudi, ne samo iz Crne Gore nego i iz brojnih drugih zemalja, pješače stazama koje prolaze pored bivših vojnih karaula. Bilo bi dobro da se one pretvore u stacionare za prenoćišta, jer sve više ljudi želi da aktivni odmor u prirodi kruniše spavanjem negdje u nekom izazovnom seoskom ili planinskom mjestu. No, za tako nešto potrebna je podrška države, a naša Turistička organizacija je tu da pruži svaku vrstu pomoći – naglašava Canović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 03:20