Бивши погони Полимке / -Д.Ј.
14/05/2022 u 06:39 h
Darko JovovićDarko Jovović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Бивши радници Полимке због отежаних услова рада траже исплату отпремнина

Довољно је рећи да је сваки радник у току радног времена свакодневно морао да попије по литар варенике због анулирања штетних утицаја хемикалија на организам, истиче Милета Шћекић

Бивши радници фабрике коже Полимка упутили су дописе Скупштини Црне Горе, Министарству еконимије и Министарству рада и социјалног старања којима траже да се преиспита одлука о исплати отпремнина бившим радницима у металском и рударском сектору. У допису се наводи да радници Полимке сматрају да су поменутом одлуком неоправдано изостављени по питању исплате предвиђених отпремнина. Нагласили су да су и они обављали изузетно тешке и по здравље штетне послове и да их стога, накнадном одлуко, треба изједначити са радницима из металске и рударске индустрије.

-Били смо изненађени када смо видјели да су најновијом одлуком о исплати отпремнина бившим радницима обухваћени само запослени који су радили у рударском и металском сектору, а да нас ту нема. Тим прије кад се зна да су радници Полимке обављали послове и задатке на којима се рачуна стаж са увећаним трајањем на пословима који су опасни и штетни по здравље због употребе разноразних киселина и отровних материја. Довољно је рећи да је сваки радник у току радног времена свакодневно морао да попије по литар варенике због анулирања штених утицаја хемикалија на организам. Зато од Скупштине и надлежних министарства захтијевамо да преиспитају поменуту одлуку и да и нас уврсте у списак радника који треба да добију отпремнину, јер није поштено да и даље будемо дискриминисани у односу на друге који су у фабричким постројењима на тежак начин зарађивали плате – у име бивших радника Полимке истакао је Милета Шћекић.

image

Милета Шћекић

-Д.Ј.

Полимку је 2006. године купила словеначка компанија Корошки. Она је тада постала власник 64 одсто акција фабрике за шта је платила само 1.000 еура. Послије двије године, због непоштовања рокова од стране новог купца, дошло је до раскида уговора, када је сто радника упућено на биро рада. Послије тога расписан је нови тендер, након чијег закључења су 2008. године представници Владе Црне Горе и државних фондова са подгоричким предузећем Кипс потписали уговор о продаји Полимке. Кипс је у једном дијелу бивше фабрике отворио тржни центар. Бивши радници тврде да је прије приватизације у фабрици остала милионска имовина а да су они касније добили минималне отпремнине.

image

Душан Вељић

-д.ј.

Тврде да су изиграни и преварени

Поједини бивши радници Полимке наводе да ни судским путем нијесу успјели да наплате потраживања која су им приликом одласка на биро рада обећали одговорни из Владе Црне Горе.

- Отишли смо на превару на биро рада, јер нам је тада обећано да ће се урадити квалитетан социјални програм са којим ће сви бити задовољни, и да ћемо од добијеног новца моћи да организујемо сопствени бизнис. Речено је да ћемо добити од 500 до 700 еура по години радног стажа и да ће радници који буду радно ангажовани бити укључени у производњу коже. Повјеровали смо тој причи и тек касније увидјели да смо преварени и изиграни. Што је најгоре обећана потраживања нијесмо успјели да остваримо ни судским путем - истиче некадашњи представник радника Душан Вељић.

-Након гашења фабрике упућени смо на биро рада без игдје ичека. Тек касни смо послије бројних перипетија добили по 1.900 еура отпремнине, иако је вриједност фабричке имовине процјењивана на 14 милиона еура– истичу бивши радници Полимке.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
21. april 2024 08:59