Бивши радници Солене окупљени на капији некадшњег предузећа / -M.K.
31/10/2021 u 07:26 h
Miljan KneževićMiljan Knežević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Бивши радници Солане траже зарађено и повезивање стажа

Наши захтјеве су исти ево већ 10 година.Радницима се на данашњи дан дугује милион и по еура на име потраживања и пет година уплате радног стажа, појаснио је представник бивших радника Солане, Александар Митровић

Бивши радници Солане окупили су се јуче испред капиjе наjстариjег улцињског предузећа како би још једном затражили исплату заосталих потраживања и повезивање радног стажа који им није редовно уплаћиван. Представник бивших радника Александар Митровић казао је да је поново моле нову власт и државу која је преузела власништво над Соланом да у склопу ријешавање питања тог простора и бишег предузећа ријеши и и проблеме некадашњих радника.

- Радницима се на данашњи дан дугује милион и по еура на име потраживања и пет година уплате радног стажа. Та потраживања су настала зато што смо закинути, а радни стаж није уплаћиван јер већински власник није испуњавао законом предвиђене обавезе као послодавац - казао је Митровић и подсјетио да су радници до сада о својим проблемима разговарали са предједником Скупштине Црне Горе Алексом Бечићем, предсједником Комисије за праћење процеса приватизације Макисмом Вучинићем, савјетником потпредсједника Владе Филипом Аџићем и упутили их у проблеме.

- Посјетили смо и Привредни суд неколико пута и подсјетили на наше захтјеве који су исти ево већ 10 година. Покушавамо да анимирамо нову власт посебно јер је прије три мјесеца држава прогласила да је власник земљишта. Зато смо се поново окупили да још једном пошаљемо поруку да тражимо рјешавање наших проблема и да нећемо одустати иако је 16 година од увођења стечаја и 10 година од класичног стечаја - казао је Митровић.

Подсјетио је да су радници до сада добили по 4.000 еура, те да су последњи пут примили по 250 еура почетком године од продаје 650 тона старог жељеза.

Митровић: Радници опљачкани, па избачени на улицу

- Оно што jе нама наjтеже пало и што стално понављамо jе да су радници Солане прво опљачкани и онда избачени на улицу. Сво ово вриjеме ми смо указивали да jе то учинио већински власник Еуро фонд уз техничку подршку Привредног суда и уз ниjемо посматрање тужилаштва. Подниjели смо кривичне приjаве због крађе 30 хиљада тона соли са лагера. Дали смо изjаве, предочили материjал и на томе jе остало јер тужилаштво није реаговало. Нама jе онда постало jасно да има неко у овоj држави jачи и од суда и тужилаштва.Вриjеме jе показало да до последњих избора ниjе постоjала воља да се то риjеши - казао jе Александар Митровић.

- Према мојим информацијама ни од тога што је продато нама није све исплаћено што је требало. Стечајана управа је направила велику штету јер је продала и што је требало и што није. Све што је вриједило је изнијето и продато. Продата је и пакирница за 42.000 еура и радници сваког дана питају када ћемо ми добити новац од те продаје. Стечајни судија је прије мјесец дана рекао да је новац на рачуну и да ћемо бити исплаћени али ни до данас ништа од тога - рекао је Митровић.

Један од радника Агим Цуца казао је да су се он и његове колеге надали да ће нова власт учинити нешто више од претходне, али да још увијек нема напретка.

- Ми само тражимо наше зарађене паре и повезивање радног стажа. Остали су нама дужни, а дугују и онима који данас на жалост више нису са нама и нису дочекали да се овај проблем ријеши. Ми се надамо да ће садашња власт имати више слуха, ако на крају и она опстане - казао је Цуца.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 16:02