Погони бившег „Термовента” затворени од 2007. године / Д.Ј.
08/03/2022 u 07:18 h
Darko JovovićDarko Jovović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Бивши радници „Термовента” тврде да су грубо дискриминисани: Социјална биједа умјесто социјалног програма

У „Термовенту” је приликом стечајног поступка грубо нарушен закон, јер стечај није уведен читавој компанији, чије је сједиште у Београду, већ само погону у Андријевици који је касније продат као туђа имовина, истичу бивши радници

Већина некад успјешних привредних колектива на сјеверу Црне Горе од деведесетих година прошлог вијека па до данас доживјела је увођење стечаја, а касније и потпуно затварање, с тим што је велики број радника остао без посла. Такву судбину доживјела је и Фабрика вентилационе опреме "Термовент", која је пословала у саставу истоимене компаније из Београда. Бивши радници "Термовента" тврде да и случај овог предузећа стваља до знања да су радници са сјевера Црне Горе последњих двије деценије били потпуно дискриминисани и да су моћни појединци фабричку имовину крчмили на незаконит начин. Истичу да је у овом случају нарушен принцип једнакости. Кажу да су узалудно тражили да се према њима примијене законске одредбе као у неким предузећима у Подгорици и другим већим градовима.

– Нама је одузето елементарно право, а то је право на рад. Зато смо тражили да се изврши продаја фабричке имовине и да се радницима, у складу са годинама радног стажа, исплате отпремнине, једнако као радницима КАП-а и свим привелегованим предузећима. Ми, радници из Андријевице, себе сматрамо пуноправним грађанима Црне Горе. Годима смо радили, а наша фирма је уредно испуњавала своје пореске и друге обавезе према држави. Тражили смо укидање дискриминаторског односа према радницима из сјеверне регије, јер ту живе људи који нијесу у стању да одговоре основним животним потребама, али то није уродило плодом – наглашавају бивши радници.

Примијенити одредбе једнакости

Бивши радници су позвали највише државне органе "да се суоче са судбином `Термовента` и осталих привредних колектива са сјевера Црне Горе" и да упореде своја предизборна обећања са садашњом реалном ситуацијом.

– Бивши радници "Термовента" су пола живота провели на Заводу за запошљавање, примајући по 33 или 97 еура. Та мизерна примања не вријеђају само људско достојанство већ и биолошки опстанак. Зато позивамо надлежне да у пракси примијене одредбе које се тичу једнакости и равноправности свих грађана и радника у Црној Гори, јер су им предизборни скупови били пуни те приче. Ако то неће да ураде, нека нам коначно саопште да смо жртве дискриминације, да смо колатерална штета транзиције и приватизације. Нека кажу да су моћници затворили фабрику да би је тајкуни касније купили за мизерне паре – саопштили су бивши тадници "Термовента".

Предузеће "Термовент" је годинама било рентабилно, упошљавајући око 160 радника. Међутим, фебруара 2004. године, због неизмирених обавеза према повјериоцима, услиједило је увођење стечаја. Фабрику је 2007. године за 310.000 еура купила београдска "Монтажа", иако је имовина андријевичког "Термовента" процјењивана на милион и по еура. Након тога капије овог некад успјешног привредног колектива, са производним халама које захватају површину од 5,5 хиљада метара квадратних, биле су затворене. Од прије неколико година у погонима бившег "Термовента" на Мосту Бандовића подгоричко предузеће Биотел д.о.о. организовало је производњу пелета, упошљавајући тридесетак радника. Међутим, однедавно и то предузеће је прекинуло производњу.

Бивши радници "Термовента" тврде да су након гашења фабрике послати кући без адекватне примјене социјалног програма.

Електропривреда Црне Горе је практично одувала "Термовент" уводећи му стечај због дуга за утрошену стују који је био мањи од 25.000 еура, а сви знамо да су поједина предузећа, попут КАП-а, радила "пуном паром" иако су имала милионске дугове по истом основу. У "Термовенту" је грубо нарушен закон јер стечај није уведен читавој компанији, чије је сједиште у Београду, већ само погону у Андријевици који је касније продат као туђа имовина иако је она, један кроз један, била у власништву београдског "Термовента". Радници су отпуштени с посла без примјене адекватног социјалног програма, а нијесу им додијељене ни акције, што све заједно говори да је фабричка имовина отуђена на незаконит начин, а радници гурнути у социјалну биједу – истичу бивши радници "Термовента".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 15:39