Бивши радници „Симов војажа” штрајковали годину дана / Д.Ј.
18/04/2022 u 07:29 h
Darko JovovićDarko Jovović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Бивши запослени у „Симон војажу“: Рјешавање статуса радника или блокада улица

Радници захтијевају да се изврши смјена стечајног управника Саше Зејака, те да се предузећу „Викторија експрес” ускрати газдовање над аутобуском станицом која се нашла у стечајној маси „Симон војажа“

Бивши радници предузећа за превоз путника "Симон војаж" у које је прије годину уведен стечај, затражили су јуче од новоизабраног специјалног државног тужиоца Владимира Нововића да преиспита како је њихова фирма пословала у последњој деценији. Такође, незадовољни како се спроводи стечајни поступак у предузећу, радници су захтијевали да се изврши смјена стречајног управника Саше Зејака, те да се предузећу "Викторија експрес" ускрати газдовање над аутобуском станицом у Беранама која се нашла у стечајној маси предузећа "Симон војаж". Радници су поручили да ће, уколико се не удовољи њиховим захтјевима, блокитари главне градске саобраћајнице.

– Захтијевамо да под хитно нови специјални државни тужилац испита како су се кретали токови новца у нашој фирми и шта се све дешавало са расположивом имовином. Тражимо да се утврди како је власник предузећа Мехмед Адровић стекао своју имовину. Незадовољни смо и како стечајни управник спроводи продају предузећа, зато тражимо његову смјену, тим прије јер имамо утисак да неко намјерно жели да кроз бројне лицитације обезвриједи имовину предузећа и омугући некоме да је купи за мале паре. У том случају највише штете имали би бивши радници, али и читави град. Уз то, тражимо да се аутобуска станица изузме из газдовања предузећа "Викторија експрес", и након тога стави у одговарајућу функцију. Уколико се нашим захтјевима не удовољи, спремни смо да блокирамо и улице и аутобуску станицу, јер ми, збох нагомиланих егзистенцијалних проблема, немамо више времена да чекамо да се одуговлачи са исплатом дуговања које узалудно тражимо више од двије године – у име бивших радника каже Станиша Нововић.

Неће дозволити да се предузеће прода испод стварне цијене

Лицитација за продају предузећа "Симон војаж" у стечају, шеста по реду, одржана је прије неколико дана у просторијама Привредног суда у Подгорици, по цијени од 704.068,89 еура. До продаје није дошло, а на првој лицитацији цијена је износила 2.346,896 еура. Радници тврде да неће дозволити да се на наредним лицитацијама обезвређује имовина предузећа.

– Поручујемо да нећемо дозволити да се имовина предузећа прода мимо стварне вриједности. Са нама ће у одбрану фирме устати и бројни превозници којима "Симон војаж" дугује знатну суму новца на име продатих карата. Сви треба да знају да су наша потраживања приоритетна и да нећемо допустити да се лицитације одуговлаче и обезвређује оно што је представљало наше заједничко добро. Ево годину од увођења стечаја ми нијесмо добили ниједан цент обештећења иако је аутобуска станица била дата у закуп – истиче предсједник радничког синдиката Ненад Радичевић.

Бивши радници подсјећају да три године нијесу примали плате и да им за тај период нијесу уплаћивни доприноси за пензијско и здравствено осигурање. Напомињу да су ту и неисплаћене дневнице, регреси и штошта друго.

– Штрајковали смо годину дана и издејствовали увођење стечаја. Послије свега очекујемо да нам се исплате дуговања и да ће се јавити купац који жели да ово предузеће постави на ноге и организује превоз путника на одговарајући начин – наглашавају бивши радници и подсјећају да су перони аутобуске станице у Беранама, као некад најпрометније на сјеверу државе, празни, док на улицама око станице влада саобраћајни хаос.

– Беране имају аутобуску станицу, али она није у функцији због општег јавашлука у друштву. Зато грађани који путују не могу доћи до основних информација о поласцима аутобуса, да ли има или нема карата, јер аутопревозници не пријављују ни поласке, нити број слободних мјеста у аутобусима. Уз то, аутобуси стоје на више импровизованих стајалишта и то насред прометних градских улица, угрожавајући тако безбједност саобраћаја. Све то збуњује и грађане и путнике. Зато је крајње вријеме да се овом хаосу стане на крај, јер нико нема право да се на овакав начин поиграва основним потребама становништа на сјеверу Црне Горе – истичу бивши радници "Симон војажа".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 04:17