Симовић / Фото: Милан Шапурић
30/09/2021 u 07:11 h
B.BB.B
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Бившим функционерима општине Никшић пола милиона за годину

Од 24 функционера и руководиоца за накнаде се пријавило њих 17, као и неколико директора јавних установа, а буџет ће по основу тога бити оптерећен за око пола милиона еура

Настојање нове локалне управе Никшића да одржи стабилност локалних јавних финансија омета низ буџетских ставки, које нису биле на терету општинске касе за вријеме њихових претходника.

Вршилац дужности секретара Секретаријата за финансије, развој и предузетништво Зоран Шошкић "Дану" је казао да је једно од низа значајних оптерећења локалног буџета и накнада по престанку функције за коју се пријавило 17 бивших општинских фукционера и руководилаца служби. Шошкић појашњава да су они, како истиче, нажалост, искористили своје законско право па ће годину након престанка функција примати зараде у износу који им је исплаћен последњег мјесеца на функцији на којој су били.

-Од 24 функционера и руководиоца за накнаде се пријавило њих 17, као и неколико директора јавних установа, а буџет ће по основу тога бити оптерећен за око пола милиона еура. Те ставке у буџету ранијих година није било, али је има сада на терет овој власти, истакао је Шошкић.

Прековременим сатима буџет оштетили за 230.000 еура

-Радници Општине нијесу имали прековремене сате, али они јесу и на тај начин су себи увећавали плате. Само по основу тих њихових прековремених сати за двије и по године општински буџет је оштећен за 230.000 еура. Ја сам предлагао да им се свима укину те новчане накнаде по престанку функције, па нека мене туже. Замислите, не радите а примате плату и још увећану за некакве прековремене сате. Сматрам да те повластице треба једном засвагда укинути, категоричан је Шошкић.

 

За накнаду по престанку функције пријавили су се и бивши предсједници општине Веселин Грбовић и Милутин Симовић, као и потпредсједник Драган Перовић.

Грбовић је на челу Општине био од 2013. године, а септембра прошле године морао је по сили закона, односно због стеченог услова за пензију да напусти ту функцију, док је Симовић на челу града био свега неколико мјесеци. Грбовићев наследник на функцији за веома кратак временски период до избора Симовића био је Перовић.

image

Веселин Грбовић

-Шапурић

Грбовићева новчана накнада износи 1.561 еуро нето или 2.331 у бруто износу. По истом основу, Симовић из општинског буџета мјесечно добија 1.732 еура нето, односно 2. 585 еура бруто, а Перовић 1.610 нето или 2.403 еура бруто. Накнаде осталим бившим функционерима који су се пријавили износе од 1.500 па и преко 1.900 еура, али Шошкић посебно наглашава да су им у те износе свима урачунити прековремени сати које су, док су били на функцијама, сами себи уписивали.

Неколико бивших руководилаца по престанку функције нијесу тражили новчане накнаде. Шошкић каже да су, у складу са својом стручном спремом, распоређени на друга радна мјеста, а нова поставка локалне управе се трудила да их не деградира.

Бивша локална власт Никшића, коју су чинили представнии ДПС-а и њихових партнерских странака, планирала је буџет за ову годину у износу од 23,5 милиона еура. Шошкић каже да су њихови претходници општинску касу "тако конципирали јер су знали да ће изгубити изборе", па су стварали нове ставке. Међу њима су субвенције за произвођаче млијека од по три цента по литру. Такве субвенције постојале су и раније, али их је Грбовић укинуо по доласку на функцију 2013. године, да би их лани при планирању овогодишњег буџета повратио. Шошкић каже да садашња власт чак враћа неисплаћене субвенције за млијеко из 2009., 2010., 2011.и 2012. године.

-По основу тих дуговања, треба да исплатимо још око 44.000 еура. До данас ми смо по основу субвенција за млијеко исплатили око 156.000 еура. Сматрам да је добро што су те субвенције враћене, а ми смо их и повећали за један цент што ће до краја године бити додатак трошак од 30.000 до 40.000 еура, рекао је Шошкић.

Ново оптерећење за буџет је и прошлогодишња одлука бивше власти да субвенционишу стамбене кредите младима и рањивим категоријама, за шта је досад плаћено 175.000 еура. Ту су и издаци за санацију фасада, те женско предузетништво.

-Они су то увели да би оптеретили овогодишњи буџет. Не кажем да су ти издаци неоправдани, али их у претходном периоду нијесу спроводили, истакао је Шошкић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 04:29