Смеће остављено на обали Лима / -Еуромост
09/05/2022 u 07:28 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Бјелопољска Комунална полиција због бацања смећа санкционисала 15 лица

Нажалост, нашим службеницима су често везане руке јер ми можемо да реагујемо једино у тренутку када неко врши радњу нелегалног одлагања отпада, каже начелник Комуналне полиције Душан Драшковић

Службеници бјелопољске Комуналне полиције појачали су контроле из области комуналног реда, па прате одлагање отпада поред путева, на обалама ријека и другим јавним површинама. Како је саопштио Душан Драшковић, начелник Комуналне полиције, евидентирали су и санкционисали 15 лица, од чега једно правно, и Суду за прекршаје издали пет захтјева за покретање прекршајног поступа. Драшковић подсјећа да се као нарушавање комуналног реда третира и нелегално одлагање отпада.

image

Душан Драшковић

-Приватна архива

– Сви ови прекршаји су нарушавање комуналног реда и за њих су предвиђене новчане казне. Ако затекнемо лице у прекршају, на лицу мјеста га санкционишемо и прослеђујемо надлежној инспекцији ради доношења рјешења о уклањању незаконитих радњи. Уназад неколико дана имали смо два случаја, када смо на основу фотографија објављених преко друштвених мрежа благовремено реаговали, идентификовали и пронашли починиоце који су бацали отпад у ријеку Љешницу, код Дома здравља, и у близини градске пијаце у ријеку Липницу. Против њих смо поднијели захтјев за покретање прекшајног поступка. У марту смо пронашли и санкционисали седам физичких и једно правно лице и поднијели један захтјев за покретање прекршајног поступка. У априлу је издато шет новчаних налога за физичка лица. Нажалост, нашим службеницима су често везане руке јер можемо да реагујемо једино у тренутку када неко врши радњу нелегалног одлагања отпада, док је уклањање у надлежности Секретаријата за инспекцијске и Секретаријата за стамбено-комуналне послове – казао је Драшковић.

Из НВО „Еуромост” тврде да се мало ради

– За одлагања отпада тамо гдје му није мјесто највише су криве локалне инспекције, прије свега Комунална полиција, еколошка и инспекција за воде, које ништа не предузимају да би спријечиле уништавање ријека и депоновање огромних количина отпада на њиховим обалама – саопштавју из НВО "Еуромост" и наглашавају да отпад поред путева и на обалама ријека одлажу грађани, локалне и државне установе, приватни предузетници и произвођачи.

– Према подацима које смо добили, Комунална полиција у Бијелом Пољу у последње три године није поднијела ниједну прекршајну пријаву против оних који нелагално и непрописно одлажу отпад и загађују животну средину – саопштили су из НВО "Еуромост".

Наводи да је све више грађана који им се обраћају и пријављују оне који нарушавају комунални ред и комуналну хигијену.

– Само прошле године било је 2.600 пријава грађана који нам пријављују проблематику за коју су надлежне и друге инспекције. Они ипак сваки свој проблем пријављују нама, јер углавном Комуналну полицију препознају као некога ко може да им помогне. Ми смо сервис грађана, и спона између инспекција и њих. Обично нам указују на неке ствари које су у надлежности инспектора за воде, грађевинског, комуналног и туристичког инспектора. Сваку њихову пријаву уредно региструјемо, направимо службену забиљешку, и ако је у нашој надлежности, поступимо у складу са законом, а ако је у надлежности других инспекција, онда то прослеђујемо њима – појашњава Драшковић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 12:36