/ - Фото: Милован Нововић
18/06/2022 u 12:23 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Бјелопољски бруцоши: Нисмо заслужили да будемо студенти другог реда

Апсурдна је тврдња деканке да је наш студијски програм у Бијелом Пољу скупа играчка кад не улажу ни један еуро у наше студирање, већ све плаћају наши родитељи, каже се у саопштењу

Након што је званично објављено да неће ове године бити уписа на одјељење Правног факултета у Бијелом Пољу, реаговали су несуђени и садашњи студенти саопштењем, у ком су навели да је Управни одбор Универзитета на сједници подржао предлог Правног факултета у Подгорици и предложио ресорном министарству и Влади да у овој студијској године не уписује бруцоше на Правном факултету у Бијелом Пољу.

- Ми студенти Правног факултета у Бијелом Пољу затечени смо и шокирани овом одлуком органа УЦГ који су се грубо оглушили о наше позиве и вапаје да не гасе наш факултет. И поред чињенице да нас нијесу удостојили макар примити на разговор, нијесмо очекивали овако брутално кршење наших студентских права. Подсјећамо јавност да је ово дио сценарија деканке Правног факултета у Подгорици који подразумијева премјештај свих студената  из Бијелог Поља  у Подгорицу најкасније до септембра ове године након што не дозволе упис на овај студијски програм у јуну- каже се у саопштењу. 

Даље у саопштењу се каже да су у претходном периоду и на протесту 15. јуна указали на сву погубност и врло негативне последице у случају стављања катанца на овај студијски програм у Бијелом Пољу.

- Гашење факултета у много развијенијој средини би било вишеструко штетно по њен развој што би уколико се оствари у овом случају имало директне негативне импликације у смислу убрзаног одласка младих са сјевера и погоршања ионако неповољног стања. Осим тога, велики број нас студената би прекинуо школовање усљед немогућности наставка студирања у Подгорици и великих издатака које наши родитељи нијесу у могућности да финансирају. Нас око 100 студената у Бијелом Пољу  плаћамо школарину у износу од 500 еура годишње што значи да покривамо све трошкове студирања и велики дио тих средстава се прелива Правном факултету у Подгорици и УЦ- каже се у саопштењу.

Према њиховим ријечима, апсурдна тврдња деканке да је студијски програм у Бијелом Пољу скупа играчка кад не улажу ни један еуро у студирање.

- То све плаћају наши родитељи. Незамисливо је да у 21. вијеку долази до гашења факултета који у сваком цивилизованом друштву представља основ развоја, јер улагање у образовање и знање представља најбољу могућу инвестицију у будућност. Ради правилног информисања јавности истичемо да не постоји ни један ваљан аргумент који би оправдао  затварање овог студијског програма. Да будемо прецизни до краја истичемо да се инцијатива за обуставу рада факултета појавила прије десет година када је Управни одбор УЦГ измијенио правила о зарадама професора укидајући додатно плаћање за извођење наставе на студијским програмима ван матичне институције. До тада, професори су се утркивали да изводе наставу у Бијелом Пољу и нико од наставног кадра није ни помислио да се одрекне тог дијела зараде. Након тога, константно се од стране незадовљних професора могло чути: Нећемо џабе да радимо, најбоље је угасити Правни факултет у Бијелом Пољу."  Управо та себичност довела је до ситуације коју имамо данас. Наглашавамо да се ради о државном факултету и да нико нема право да свој приватни интерес ставља испред државног интереса. Професори постоје због студената и због тога их држава плаћа а не обратно. Овом приликом изражавамо велику захвалност грађанима Бијелог Поља и сјевера  који нас несебично подржавају. Такође изражавамо захвалност политичким партијама које су нас подржале ( ДПС, Демократе, СД, БС и ЛП ), као и представницима НВО Еуромост из Бијелог Поља.  Симптоматично је да се нико од НВО које се баве овом облашћу на државном нивоу није чак ни интересовао за овај проблем. Имајући у виду да Влада доноси коначну одлуку о упису студената а полазећи од чињенице да је министар просвјете рођени Бјелопољац који разумије проблеме младих на сјеверу надамо се да неће дозволити да се умјесто отварања нових студијских програма угаси најважнија високошколска установа на сјеверу Црне Горе. Било је и раније случајева да је УЦГ обустављао упис бруцоша у Бијелом Пољу, али је ресорни министар Дамир Шеховић озбиљно сагледавајући проблем предложио Влади да  се изврши упис студената на прву годину студија  у Бијелом Пољу, што је и учињено. О значају оживљавања сјевера и потреби останка младих у овом региону кроз могућност школовања држава је увијек водила рачуна. У прилог томе говори податак да у Бијелом Пољу егзистира пет факултета под истим условима а само руководство Правног факултета у Подгорици тражи гашење студија због личних интереса на штету наших основних студентских права. Поручујемо доносиоцима одлука да ћемо, уколико се институције наше државе оглуше о наше оправдане захтјеве,  бити принуђени да радикалније кренемо у борбу као и да се  обратимо свим релевантним међународним институцијама. Уосталом ми смо закључили уговоре о студирању у Бијелом Пољу и сваки премјештај мимо наше воље је кршење уговора које повлачи правне последице- каже се на крају саопштења студената Правног факултета у Бијелом Пољу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 20:03