Протеклог мјесеца највише гореле шуме / М.Н.
05/04/2022 u 06:20 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Бјелопољски ватрогасци током марта угасили 90 шумских пожара

Укупан број интервенција током марта био је 113, а успјели смо да одбранимо од ватре све објекте и материјална добра, и што је најважније, није страдао ниједан људски живот, истиче командир Милоња Ракоњац

Бјелопољски ватрогасци су протеклих мјесец имали пуне руке посла. Горели су шума и ниско растиње на више локација у општини, а према ријечима Милоње Ракоњца, руководиоца Службе заштите и спасавања, током марта угасили су 113 пожара.

– Захваљујући киши сада можемо коначно да предахнемо. Последњих 15 дана марта имали смо заиста исцрпан рад са пожарима, јер је у том периоду само шумских пожара било око 90. Укупан број интервенција током марта био је 113. Успјели смо да од ватре одбранимо све објекте и материјална добра, и што је најважније, није страдао ниједан људски живот. Међутим, не можемо ми стићи да угасимо колико грађани могу запалити, али боримо се колико можемо и колико смо у могућности. Дневно смо имали од пет до десет интервенција, па у таквим ситуацијама нијесмо у могућности да свима притекнемо у помоћ, већ одређујемо приоритете. Зато апелујемо на грађане да се суздрже од паљења ватре на отвореном простору, јер се брзо шири па неријетко угрози и стамбене објекте – истиче Ракоњац додајући да је у скоро свим случајевима узрок пожара био човјек и његово неодговорно понашање у природи.

Као кривично дјело нису квалификоване 34 пријаве

– Полицијски службеници Центра безбједности Бијело Поље поступили су по свакој конкретној пријави догађаја, односно пожара и у складу са налозима и упутствима надлежних тужилаца предузели потребне мјере и радње, а, између осталог, и мјере изласка на лице мјеста и мјере ради идентификације учинилаца – саопштено је из ЦБ Бијело Поље.

Из полиције додају да од 36 пријављених догађаја, њих 34 поступајући тужиоци нијесу квалификовали као кривично дјело, док за два случаја полиција утврђује постојање евентуалне штете и сходно томе ће се даље предузимати мјере и активности.

– У претходној години није поднијета ниједна кривична пријава надлежном тужилаштву у вези са постојањем кривичног дјела чији је узрок пожар – наводе из полиције.

Ракоњац каже да се слична ситуација понавља сваке године почетком прољећа када се Служба за заштиту и спасавање суочава са великим бројем пожара на читавом подручју општине.

– Ово је период када људи чисте ливаде, спаљују суву вегетацију, коров, ниско растиње и често не успијевају да контролишу ватру, која се, потпомогнута вјетром, брзо прошири, захвати велику површину а неријетко угрози и стамбене објекте. Протеклих дана били смо свједоци да се понавља иста прича – наглашава Ракоњац и додаје да је Управи полиције пријављено 36 безбједносних догађаја који се односе на пожаре, али до сада нису идентификовани учиниоци тих догађаја.

– Још једном апелујемо на грађане да се уздрже од паљења ватре на отвореном. Неодговорни починиоци биће пријављени Министарству унутрашњих послова и Комуналној полицији, и против истих биће поднијете кривичне и прекршајне пријаве – саопштио је Ракоњац.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 15:50