Na udaru i plovila / - IHG.COM
03/06/2023 u 13:53 h
Mili PrelevićMili Prelević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Blumberg: Privatna ruska imovina ne može biti zaplijenjena

Crna Gora bi mogla da snosi posledice zbog odluke da zamrzne imovinu 34 ruska državljana, a sve je urađeno bez odluke suda i mimo Ustava naše države

U Zapadnoj Evropi sve je više problema sa zamrznutom imovinom ruskih državljani, jer zakoni u zapadnim demokratijama ne dozvoljavaju oduzimanje te imovine, već samo postavljanje embarga na njenu prodaju. Jasno je da mnogo te imovine ne može biti pretvoreno u pomoć UKrajini i da će ona jednog dana morati biti vraćena.

Tako je u Ujedinjenom kraljevstvu u toku sudski proces u kojem ruski džavljanin Sergej Numenko traži vraćanje svoje milionski vrijedne jahte.

Na drugoj strani, u Crnoj Gori se još niko ne bavi ovim pitanjem, koje u jednom trenutku može proizvesti milionske gubitke po državu, iako su mnoge javne ličnosti, a prije svega advokati ukazivali, uz tvrdnju da po Ustavu Crne Gore ta imovina ne može biti ni zamrznuta, a kamoli zaplijenjena.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore saopštilo je da su zamrznute 44 nekretnine 34 ruska državljana kojima su prethodno uvedene sankcije.

Kako piše Blumberg, još su svježe slike kada je, nekoliko nedjelja nakon što je Rusija započela operacije u  Ukrajini u februaru 2022., tadašnji ministar saobraćaja Velike Britanije Grant Šaps na TikToku pokazao plavu superjahtu „Phi“, u vlasništvu bogatog ruskog biznismena koju je britanska vlada upravo zaplijenila. na pristaništu u Londonu.

-Bio je to živopisan prikaz zapadnih sankcija osmišljenih da stisnu rusku ekonomiju i rusko bogatstvo. Jedna stvar koju Šaps nije mogao da uradi je da se ukrca. To je zato što, po zakonu, Ujediwenog Kraljevstva nije zaplijenila plovilo, samo je zamrznula njegov vlasnički status kako bi se osiguralo da ga ni vlasnik ne može koristiti. Ista situacija važi i za stotine milijardi dolara vrijednu sankcionisanu rusku imovinu, koja bi, ako bi zaplijenile i prodale zapadne vlade, mogla da pomogne u plaćanju obnove Ukrajine – piše Blumberg.

Superjahta koju je Vlada zaplijenila u središtu je parnice Višeg suda.

Vlasnik Sergej Naumenko traži nalog kojim se poništava odluka o zamrzavanju “Phi” nakon izbijanja rata u februaru 2022.

Sudija je nadgledao preliminarnu raspravu Višeg suda u Londonu i saslušao argumente advokata koji zastupaju Naumenka i sekretara za saobraćaj Marka Harpera.

Sudija je saopštio da će "suštinska rasprava" biti održana u julu.

-Crna Gora bi mogla da snosi posledice zbog odluke da zamrzne imovinu 34 ruska državljana - upozorio je podgorički advokat Veselin Radulović i ističe da ovakva odluka mora da bude donesena na osnovu odluke suda, što je, kako kaže, izostalo.

Sličnog je mišljenja I advokat Mitar Šušić kaže da je politička odluka o zamrzavanju imovine, bez prethodne sudske odluke, samo na osnovu projekcija nečije nacionalne ili političke pripadnosti, svakako suprotna ne samo našem ustavu, već i temeljnim principima sloboda i prava čovjeka i građanina koje su temelj onoga što nazivamo zapadnom civilizacijom.

-Evropske institucije su na ovaj način urušile sopstvenu kulturno-civilizacijsku osnovu. Crna Gora ih nažalost u tome slijedi, a svakako da će jednog dana neko morati da odgovara za štetu koja nastane- istakao je on.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

23. april 2024 23:44