болница Мељине / - к.м.
08/04/2022 u 06:59 h
Ksenija MatovićKsenija Matović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Болници Мељине фали мјесечно још око 100.000 еура

За болницу Мељине потребно је ићи корак по корак, у овом моменту се мора обезбиједити њено стабилно финансирање, а Европски закони јасно траже да све буде транспарентно - истакао је Стеван Катић

Образлажући извјештај о свом и о раду локалне управе у минулој години, на јуче одржаној сједници Скупштине општине Херцег Нови, предсједник Општине Стеван Катић подвукао је да се и даље суочавају са великим бројем наслијеђених проблема.

-У протеклом периоду имали смо на десетине састанака и када је у питању Институт Игало, тако да већ 11. априла делегација из Херцег Новог, одлази у Београд како би се ријешило питање дуга те установе према Југобанци АД Београд у стечају. Такође, наредне седмице имамо још један састанак у Министарству здравља о болници Мељине. Покренули смо неколико стечајних поступака и извршења, али Привредни суд не жели да уведе стечај у Вектра Боку тако да и даље неко држи "статус кво" када су у питању кључни проблеми. То су рецидиви прошлости јер није дошло до кључних промјена на битним позицијама како би се отворио процес - казао је Катић.

image

са осме редовне СО Херцег Нови

-к.м.

Након дуже расправе одборници су прихватили и извјештај о тренутном стању болнице Мељине, који се односио на модел помоћи државе њеном опстанку, с обзиром да држава не би требало да помаже приватне установе.

- Средства за измиривање доспјелих обавеза болнице Мељине, Министарство финансија може уплатити из буџетских резерви, уз претходно добијено позитивно мишљење Агенције за заштиту конкуренције, навела је министарка здравља Јелена Боровинић Бојовић у допису који је упутила стечајном управнику Жарку Остојићу, а који је достављен и одборницима.

- Узимајући у обзир сложеност цјелокупне ситуације, у циљу адекватног тумачења Закона о заштити конкуренције, Агенција се обратила за помоћ делегацији ЕУ у Подгорици ради добијања упутстава за доношење одговарајуће одлуке - наведено је у допису министарке Боровинић Бојовић.

Према ријечима одборника Јована Суботића из Новске листе, садржај дописа је скандалозан, јер народу треба болница, а не тумачење Закона о заштити конкуренције.

- Они се обраћају делегацији ЕУ да тумачи наш закон! Зашто је битно да ли је болница приватна установа или није, Херцег Нови нема болницу! Ово је животно питање, ово је скандал! Знам да је Боровинић Бојовић добра докторица, али да као министарка стави потпис на овакав документ је срамота - казао је Суботић.

Боривој Вуковић одборник ДПС истакао је да захтјевање мишљења од агенција и ЕУ личи као да се старају о пиљари, а не о болници која пружа помоћ за 30.000 грађана и велики броја туриста.

Одборник ДФ-а Живко Крунић казао је да је ово још један доказ колико су Влада и надлежна министарства снисходљиви према европским адресама, што државу и грађана ставља у колонијални однос што је, по његовом мишљењу, неприхватљиво.

- По правној тековини ЕУ сматрало би се да помажемо приватно предузеће. Ми смо се опредјелили за пут ка ЕУ, који каже да примат има евроопско законодавство, ако се не слаже са нашим државним законодавством. Постоји друга варијатна помоћи, а то је ургенција Државном тужилаштву да се укине право располагања имовином, али ту опет не реагује нико- рекла је Тамара Вујовић, одборница Демократа

Градоначелник Катић је сматрао да нема ничег спорног у вези дописа министраке здравља.

- Не може се овакав проблем ријешити за мјесец или два. Допис је и послат управо стечајном управнику Остојићу да би на неки начин пролонгирао питање евентуалног затварања болнице, зато што се остали предуслови нису испуњени да би статус болнице био ријешен. Као и за све остало, и за болницу Мељине је потребно ићи корак по корак, у овом моменту се мора обезбиједити стабилно финансирање болнице. Поред онога што добијају од Фонда здравста, недостаје још у просјеку 100.000 еура мјесечно, односно нешто више од милион и 200.000 на годишњем нивоу. Европски закони јасно траже да све буде транспарентно.Генерално потребно је доћи до јасног рјешења о статусу болнице Мељине. Послата је и ургенција да држава откупи болницу. Све је то захтјеван процес и треба времена - закључио је Катић.
 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 00:51