Фото: Министарство здравља / - M.M.
04/04/2022 u 13:28 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Боровинић Бојовић: Осавремењавање медицинске опреме и кадровско јачање стратешки циљ

У оквиру радне посјете министарка здравља обишла је и дом здравља у Будви да би се увјерила како теку припреме за предстојећу туристичку сезону

Осавремењавање медицинске опреме и кадравско јачање здравствених установа с циљем квалитетне здравствене заштите, као и бољи услови за рад запослних у здравству стратешки је циљ министарства здравља, поручила је министарка  др Јелена Боровинић Бојовић након радне посјете Општој болници на Цетињу и дому здравља у Будви.

Током сусрета са директором ОБ Цетиње др Владимиром Павићевићем и љекарима ове установе, министарка је истакла значај реализованих, али и активности које су у току или тек слиједе како би се додатно ојачали како просторни и технолошки, тако и кадровски капацитети најстарије и како је нагласила, за нас једне од изузетно важних здравствених установа у Црној Гори.

-Министарство здравља ће посебно настојати да пружи потребну подршку за унапређење специјалности и специјалистичких услуга које се традиционално раде у ОБ Цетиње. У прошлој години одобрене су двије специјализације, једна из анестезије, једна из интерне медицине и ови љекари баш ових дана започињу едукацију из ових области- казала је министарка уз напомену да се ове године планирају додатне едукације без обзира на одређене потешкоће које су константа када је у питању обезбјеђивање довољне количине кадра у свим здравственим установама.

-'Обишла сам  Центар за радиологију гдје је у току адаптација простора у којем  ће се смјестити најсавременији скенер, који до сада цетињска болница није посједовала. На овај начин становницима Пријестонице, али и грађанима са југа, који овдје остварују здравствену заштиту на секундарном новоу, приближићемо овај вид дијагностике и омогућити да ову здравствену услугу остваре много брже и једноставније- поручила је др Боровинић Бојовић.

image

Фото: Министарство здравља

- M.M.

Она је нагласила и да су у оквиру капиталног буџета за реконструкцију старе болнице на Цетињу предвиђена средства у износу од 1.390.000,00 ЕУР те да ће током ове године почети радови чија је вриједност 250.200,00 ЕУР.

Директор опште болнице на Цетињу др Владимир Павићевић захвалио је министарки здравља на константном ангажману и помоћи када су у питању интереси цетињске болнице и уопште здравственог система Црне Горе.

'-Договорили смо се да наставимо и интезивирамо сарадњу на реконструкцији старе болнице'' Данило И'' односно старе Дјечје болнице, договорили смо наставак сарадње о обезбјеђивању скенера, који је неопходан за функционисање једне савремене болнице какву Цетиње заслужује'-казао је др Павићевић и посебно нагласио захвалност за сарадњу у обезбјеђивању недостајућих кадрова у претходном пероду.

У оквиру радне посјете министарка здравља  обишла је и дом здравља у Будви да би се увјерила како теку припреме за предстојећу туристичку сезону. 

-У овој здравственој установи задовољавајући су капацитети за збрињавање како становника општине Будва тако и бројних туриста који током љета бораве у овом граду. Подсјетићу да је кроз донацију за будвански дом здравља набављен нови, најсавременији дигитални рендген апарат и радна компјутерска станица за доктора и нови ултразвучни апарат, чиме је служба за радиолошку и ултразвучну дијагностику у потпуности обновљена'- казала је др Боровинић Бојовић.

Она је казала да је из капиталног буџета издвојено и око пола милиона еура за пројекат реконструкције крова и цијелог спрата установе те да се почетак и реализација  пројекта очекује брзо.

Ни овдје није изостало кадровско јачање установе, па су одобрене и расписане четири специјализације и то из радиологије, педијатрије, породичне медицине и хигијене.

Директор Дома здравља Будва, Никола Божовић, похвалио је напоре министарства у изналажењу најбољих рјешења како би установа којом руководи била спремна за предстојећу туристичку сезону, али и ојачала капацитете за несметан рад и пружање здравствене заштите током цијеле године за грађане Будве и околних мјеста.

-'Желим да напоменем да конструкција дома здравља на првом спрату односно одјељење за опште докторе тече планираном динамиком и до љета односно до сезоне ће бити реализовани и тај дио посла, гдје ће се услови за рад доктора и осталог медицинског кадра знатно побољшати након дужега времена у нашој установи -поручио је директор Божовић.

Министарка здравља посебно је истакла даљу посвећеност и подршку здравственим центрима у процесу осавремењавања медицинске опреме и кадровском јачању те најавила наставак процјене капацитета свих установа како на југу тако и сјеверу земље с посебним акцентом на туристичке центре како би се на вријеме обезбиједили сви неопходни услови и спремно дочекала предстојећа туристичка сезона.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. maj 2023 07:47