/ Фото: Дан
09/01/2022 u 06:34 h
Darko JovovićDarko Jovović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Број незапослених у Андријевици дупло већи од броја радно ангажованих

У овом граду за девет мјесеци прошле године склопљено свега осам бракова, а рођено је само 23 дјеце

Што се тиче општине Андријевица која, према тренутним процјенама броји 4.000 становника, негативни и забрињавајући статистички подаци у свим сверама живота доминирали су и током претходне године.

Довољно је рећи да у овој општини, према подацима Монстата, има свега 418 запослених, што је дупло мање од броја незапослених којих је 928, и увјерити се у тачност наведене констатације. То јасно указује да се сваки четврти Андријевчанин налази на бироу рада.

Такође, исти подаци указују да је број пензионера у Андријевици, којих има 820, скоро два пута већи од броја радно ангажованих. Занимљиво је истаћи да је број пензионера у Андријевици дупло већи и од броја основаца којих, са свега 40 првака, има око 400.

Да стање у општини Андријевица није добро, ставља до знања и број од 270 корисника социјалног давања, као и податак да је у овом граду за девет мјесеци прошле године склопљено свега осам бракова и да је рођено само 23 дјеце. О томе говори и степен развијености јединица локалне самоуправе, гдје најмањи просјек по том основу у Црној Гори за период од 2012. до 2021. године има Општина Андријевица и то 37,92, а највећи општина Будва 331,1.

Предсједник општине Жељко Ћулафић каже да ови подаци стављају до знања да су у циљу покретања Андријевице са мртве развојне тачке потребне корјените промјене у скоро свим областима.

image

Жељко Ћулафић

Фото: Дан

– Ми смо са локалног нивоа предузели низ мјера како бисмо задржали народ да остане да живи на овом подручју. Међутим, потребна нам је знатно већа подршка државе у циљу подизања стандарда становништва, валоризације расположивих ресурса и отварања радних мјеста. У циљу јачања локалне заједнице и потирања регионалних разлика, потребно је извршити измјену одређених законских прописа. Једноставно, држава мора да улаже у Андријевицу ако жели да се овдје одржава какав такав континуитет живота, јер само на градском подручју имамо преко 50 затворених кућа, док поједина села остају пуста – истиче Ћулафић.

Сличног мишљења је и потпредсједник општине Веско Ракетић који сматра да са државног нивоа треба да се предузму конкретни потези за инсталирање одређених погона који би радили на бази искоришћавања природних и других потенцијала са којима располаже општина Андријевица.

image

Ракетић

Фото: Дан

– Ако мислимо да смањимо незапосленост и анулирамо негативне трендове потребно је да се држава на прави начин окрене Андријевици и цијелом сјеверу. Као прво, некадашњу фабричку зону треба прогласити за зону од националног интереса. То подразумијева да Влада, улажући средства, створи додатне могућности за отварање производних линија. У том правцу људима који покажу интересовање за бављење бизнисом у Андријевици треба понудити конкретне повластице, онако како су то урадиле земље у окружењу – навео је Ракетић.

Из локалне управе истичу да су свјесни да је привреда на кољенима и да у мјери могућег и у домену својих надлежности, стоје на услузи свим инвеститорима који хоће да улажу у Андријевицу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
17. april 2024 08:53