Детаљ из пљеваљског породилишта / -Б.Је.
13/02/2022 u 06:27 h
Božidar JelovacBožidar Jelovac
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Број новорођенчади у порасту: Прошлог јанура у Пљевљима рођене три, а овог 23 бебе

Првих десет дана фебруара нијесу за похвалу, јер се родило свега четворо дјеце. Међутим, треба очекивати да ће се ситуација у другом дјелу мјесеца поправити - каже за "Дан" др Саша Грбовић

Током прошле године наталитет у Пљевљима био је изузетно низак, али у јануару ове године број новорођенчади је на нивоу 2020. или чак 2019. године. Током јануара ове године у пљеваљском породилишту родиле су се 23 бебе, што представља добар знак. Представници политичког живота вјерују да се полако али сигурно у Пљевља враћају добра времена, као и да ће све наредне године бити боље.

-У јануару прошле године имали смо свега три порођаја, а ове године 23, што заиста представља охрабрење када је у питању наталитет у Пљевљима. Прошле године у Пљевљима је рођено свега 162 дјеце. Првих десет дана фебруара нијесу за похвалу, јер се родило свега четворо дјеце. Међутим, треба очекивати да ће се ситуација у другом дјелу мјесеца поправити - каже за "Дан" директор пљеваљске Опште болнице др Саша Грбовић.

За предсједника Општинског одбора Нове српске демократије Милана Лекића раст наталитета у пљеваљској општини само је показатељ да су Пљевља у претходном периоду била "дотакла дно". Лекић је убијеђен да полако али сигурно креће период обнове града под Голубињом.

У Бобову 150 кућа празно

-У 150 кућа, на подручју Мјесне заједнице Бобово тренутно живи једна, двије или случајно три особе. Међутим, има и 150 кућа у којима не живи нико - каже предједник Савјета мјесне заједници Димитрије Бајо Јеловац уз појашњење да је током прошле године дошло до смањења броја становника у селима на подручју Бобова.

Он појашњава да су у неким кућама била по два становника али да је један од њих прошле године преминуо. У неким кућама било је по једно лице, а сада нема никога.

-Многе куће које су празне слабо се отварају. У појединим неко дође током љета и то је то - каже Јеловац.

-Пљеваљска општина, према попису из 1971. године, имала је 46.000 становника. У периоду до 1981. године одлази велики број младих људи који су били тек стасали за посао. Остају породични људи, још увјек у радном односу. Данас ти породични људи су наша стара лица. Сада умјесто да Пљевља имају 56.000 становника, ми имамо око 27.000 становника - каже Лекић и додаје да од деведесетих година у пљеваљској општини све мање посла, а врхунац пропадања привреде дешава се након 2000. године.

- У години за нама за пљеваљско становништво вратила се нада иако су подаци из прошле године када је у питању наталитет поражавајући. Прошлогодишњи негативни прираштај од 390 више преминулих него рођених последица је неког ранијег периода. Вјерујем да ће ове и наредних година бити још боља, када је у питању наталитет. Пљевља су кроз своју историју увијек имала своје падове али послије тих падова долазили су веома успјешни периоди развоја - закључује Лекић.

Током прошле године у Пљевљима су рођене свега 162 бебе, а број преминулих био је 552. Из градског предузећа "Комуналне услуге" раније је саопштено да су само на градском гробљу Равни сахрањене 162 особе. Притом градска капела је коришћена за саучешћа у још 130 случајева. Према тим подацима од 552 преминула лица, на сеоском подручју преминуло су 260, а у граду 292 особе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

20. april 2024 10:23