Сједница СО / -Милован Нововић
30/10/2021 u 06:27 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Буџет општине Бијело Поље увећан за скоро 600 хиљада еура

Повећавамо приходе, а смањујемо расходе, и максимално смо штедјели у овом времену кризе.Ниједан једини цент се нијесмо задужили, па је израда ребаланса корак на боље, рекао је предсједник општине Петар Смоловић

Сједницу бјелопољског парламента, на којој су одборници јуче разматрали седам тачака дневног реда, обиљежио је разговор о ребалансу буџета који је планиран у износу 14,5 милиона еура, што је 591.428,080 еура или 4, 26 одсто више од планираног. Буџет за 2021. годину био jе планиран у износу 13.881 еура.

-Ребаланс буџета је још један показатељ да Општина остаје посвећена унапређењу услова за рад и живот у Бијелом Пољу -истакла је Алиде Нухоџић, секретарка Секретаријата за финансије, додајући да Министарство финансија и социјалног старања није имало примједби на ребаланс.

-Одлуком о измjенама и допунама одлуке о буџету за 2021.годину укупно планирани примици у износу од 14.472.428 еура су распоређени на текућу буџетску потрошњу у износу од 7.049.229,60 еура, отплату дуга у износу од 4.455.000 еура и капитални буџет у износу од 2.968.199 еура. Наjзначниjе измjене у оквиру текућих издатака буџета односе се на бруто зараде, коjе су ребалансом планиране у износу од 1.702.340 еура, или 28,96 одсто мање у односу на одлуку о буџету за 2021.годину. Такође, трансфери институциjама, поjединцима, НВО и jавном сектору су смањени за 26.304 еура а били су планирани у износу од 3.568.812 еура. Отплата дуга по ребалансу jе проjектована 91,70 одсто више него што jе првобитно било планирано, и предвиђеним издваjањем испоштоваће се смjернице Министарства финансиjа у диjелу приоритетног измиривања насталих обавеза из претходних година- појаснила је Нухоџић и додала да су издаци капиталног буџета на основу ребаланса планирани у износу од 2.968.199 еура или 19,90 одсто мање него што jе било планирано, те да jе капитални буџет умањен због изостанка донациjа намиjењених изграднњи комуналних инфраструктурних проjеката коjи се финансираjу из средстава међународних финансиjских институциjа.

У затвору услови солидни, борави 59 лица лишених слободе

Одборницима локалног парламента представљена је и информациjа о раду Затвора Биjело Поље. Небоjша Jанковић из Управе за извршење кривичних санкциjа, саопштио jе да су смjештаjни капацитети бjелопољског затвора предвиђени за 115 лица лишених слободе, а према подацима из септембра текуће године, у њему jе боравило 59 лица.

- Услови за смјештај лица у бјелопољском затвору су веома добри, гледајући старост објекта и чињеницу да се налази у градском језгру-казао је Јанковић, додајући да ће се за неколико дана расправљати и о усвајање главног пројекта за изградњу новог затвора у Мојковцу. Он је истакао да су током прошле године кроз редовну процедуру лица лишених слободе и просторија у којима бораве обавили укупно 99 претреса.

-Пронађено је и одузето укупно 157 ствари и предмета чије држање није дозвољено. Од тога броја три замотуљка дроге, 89 таблета, 15 мобилних телефона, 17 пуњача за телефоне, десет СИМ картица, три металне и дрвене шипке и 20 импровизованих бодежа - саопштио jе Jанковић.

Одборник СНП- а Видран Кљајевић казао је да су били у праву кад су прије усвајања буџета казали да је он нереалан и неодржив и да није добро планиран.

-Брине смањење средстава за изградњу колектора у висини од чак 300.000 еура, остали сте дужни одборничким клубовима, велика је отплата дуга, као и камата, велики је износ за судске спорове... навео је Кљајевић, а Идриз Махмутовић (СДП) указао је да су средства дата за судске спорове, у износу од 90.000 еура, могли опредијелити за подстицај руралног развоја.

-Зато предлажем да се формира неко мировно вијеће на нивоу општине, за мирне спорове, да се не иде на суд и издвајају овако позамашна средства-казао је Махмутовић.

Предсједник Општине Петар Смоловић је истакао да је израда ребаланса корак на боље.

-Повећавамо приходе, а смањујемо расходе, и максимално смо штедјели у овом времену кризе.Ниједан једини цент се нијесмо задужили-казао је Смоловић.

Одборник ДПС-а Абаз Кујовић устврдио је да се буџет, као и предходних година остварује по плану.

-То је доказ да се све реално планира кад је у питању расподјела средстава. У првом су нам плану стабилност и ликвидност –казао је Кујовић.

Одборник Демократа Марко Љуjић имао је одређене замjерке на измjене буџета, али jе казао да ће грађани сами проциjенити.

За предлог одлуке о измjени одлуке о буџету гласала су 22 одборника СО Бијело Поље, а у наставку засједања одлучено је да проjекти младих предузетника буду подржани са 20.000 еура. Средства, како jе саопштио секретар Секретариjата за локалну самоуправу, Харис Малагић, обезбjеђуjу се из општинског буџета. Општина Биjело Поље наставиће да пружа подршку и развоjу женског предузетништва, а за ту намjену из овогодишњег бџета издвоjиће се такође 20.000 еура. Поjедини одборници имали су примjедбе на износ средстава коjи се опредjељуjе за подршку женском предузетништву и младим предузетницима, истичући да би она требало бити издашниjа. И предсjедник Општине, Петар Смоловић, био је сагласан да се средства за ову намjену повећаjу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 14:33