Љепоте мора и залеђа / -ЛТО
29/12/2021 u 06:39 h
Ksenija MatovićKsenija Matović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Буџет ТО Херцег Нови за наредну годину скоро два милиона

На основу утврђених вриједности на дан 30. новембра 2021. године, Скупштина Туристичке организације констатовала је позитиван резултат финансијског плана, јер су приходи за 305.845,68 еура већи од расхода

Буџет Туристичке организације Херцег Новог (ЛТО) у овој години ребалансиран је са планираних 1,54 милиона на 1,65 милиона еура.
Наводе да је љетна туристичка сезона била успјешна за црногорске привреднике, а остварени резултати били су изнад очекивања.
-Реализацијом финансијског плана Туристичке организације за ову годину, на дан 30. новембра, утврђени су реализовани редовни приходи у износу од 1,38 милиона, односно 90,12 одсто у односу на планирани износ од 1,54 милиона езра.Реализација основних извора финансирања извршена је 95,91 одсто у односу на планирано када је ријеч о приходу од туристичке таксе и 166,55 посто у оквиру чланског доприноса. Приход по основу боравишне таксе реализован је за 12,10 одсто више у односу на планирани, наведено је у образложењу.
Када је ријеч о расходима, они су утврђени на износ од 1,083 милиона, што је 70,28 одсто планираних 1,54 милиона еура, саопштили су из ЛТО.

Живот на Луштици

Пројекат "Живот на Луштици", омогућава свеобухватније представљање тог привлачног полуострва. Према ријечима Далибора Вуковића из ЛТО, намјера је да се, поред приморског, представи и континентални дио кроз сеоска домаћинства, традицију и културно богатство.
-Ријеч је о средњорочном пројекту, чији је задатак афирмација залеђа, односно полуострва Луштица као заједничке цјелине која припада општинама Херцег Нови и Тиват. Реализовали смо прву фазу пројекта, која се односи на креирање панорамске руте и мапе. План је да у наредном периоду одрадимо остале фазе пројекта, попут аудио-водича као додатка тренутној мапи и направимо комплетан туристички производ, који ће коначно да обједини једну панорамску кружну туру, казао је Вуковић.


Како појашњавају, нижи проценат извршења расхода у односу на планирани проузрокован је епидемиолошком ситуацијом изазваном пандемијом вируса ковид-19, јер се планирани расходи за сајмове, маркетинг активности, организацију и одржавање манифестација нису могли реализовати у пуном капацитету.
Највећа ставка у расходима су трошкови нето накнада зарада, који су премашени за 84,19 одсто, а из буџета ЛТО ове године за ту ставку издвојено је преко 675.000 еура.
Како образлажу, ова позиција је премашена јер је исплаћена отпремнина за споразумни раскид уговора о раду на неодређено вријеме са запосленима, као и због исплата помоћи запосленима због смртног случаја у породици.

Финансијски план за ову годину 1.540. 170 еура

Због пандемије вируса корона, ЛТО је била принуђена да направи ребаланс буџета за 2020.годину на износ од 396.379 еура, што је било остварење од 18,07 одсто од планираног, па су због тога буџет за ову годину најприје пројектовали на износ од 1.540.170 еура. Како је појаснио Саша Ђорђевић, предсједник извршног одбора ЛТО, буџет за 2020. годину био је пројектован на 2.120.000 еура, који је због тешке кризе изазване пандемијом ковид-19 остварен у износу од 396.379 еура.
-Остварени приход од туристичких такси био је 44,58 одсто, члански допринос 28,27 одсто и 13,74 одсто по основу боравишне таксе. Ову годину је обиљежио извјестан опоравак туристичке привреде, па је у складу с тим ЛТО давала подршку фестивалима, спортским дешавањима, едукацији и развојним пројектима града за које се по питању средстава ослањала на ЕУ и међународну сарадњу, казао је Ђорђевић. Појаснио је да финансијски план показује приходе и расходе планиране у складу са сопственим могућностима и приходима и да у 2021.години износи 1.540.170 еура. Ипак, добрим пословањем успјели су да изврше нови ребаланс, па буџет у 2021. години износи 1,64 милиона еура.


На основу утврђених вриједности на дан 30. новембра 2021. године, Скупштина Туристичке организације констатовала је позитиван резултат финансијског плана, јер су приходи за 305.845,68 еура већи од расхода.
-Ово стање резултат је напора стручне службе организације да штедњом, рационалним планирањем и трошењем покуша да измири све финансијске обавезе настале у претходном периоду, сачува средства за предстојећи зимски период и ради на припреми сезоне 2022. године. Финансијским планом Туристичке организације Херцег Нови за наредну годину предвиђена су средства од 1.750.995,67 еура. У циљу препознавања града као дестинације погодне за боравак дјеце, Туристичка организацја је је у оквиру ЕУ пројекта "Wonder" израдила промо видео "Херцег – Нови, град по мјери дјетета/Child friendly destination".
-Овај промо материјал указује на могуће правце развоја диверзификоване понуде за дјецу која би Херцег Нови могла смјестити и на листу "child friendly" дестинација. Такође, видео подиже свијест о постојећој туристичкој понуди града, која кроз промоцију прилагођену дјеци постаје видљива и за најмлађу циљну групу, нагласили су из ЛТО.
Због комплетније промоције дестинације по мјери дјетета израђен је и "Херцег-Нови – водич за дјецу".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 10:57