Окупљени на јавној трибини траже да се траса далековода измјести / Б.М.
19/04/2022 u 06:20 h
Biljana MarkovićBiljana Marković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Бура због градње нове електромреже Ластва – Котор, Грбљани тврде да су доведени пред свршен чин: Трасом далековода посред села Дуб

У име инвеститора Милица Вранић је појаснила да је пројектант узео у обзир и карактеристике терена претходно авионски снимљеног, а стубно мјесто ставио тамо гдје му је терен био најповољнији

Мјештани Грбља траже да се траса будућег далековода Ластва – Котор; дионица Ластва – Тројица, која би требала проћи кроз село Дуб, измјести. Поручују да су доведени пред свршен чин, те да нису консултовани приликом дефинисања трасе која је већ уцртана у Просторно урбанистички план (ПУП) Котора.

– Нема шансе да ова траса овако може проћи, ми ћемо се супроставити. Далековод је потребан, али има простора да се траса измјести и да поставимо трасу која је изводљива. Досад смо много тога прошли, радило се мимо нас, али овога пута морате имати у обзир да ћемо се томе супроставити, поручио је мјештанин Миливоје Латковић на јучерашњој јавној трибини на тему Елабората процјене утицаја на животну средину за изградњу овог далековода чији инвеститор је "Црногорски електропреносни систем" а. д. Подгорица.

Предсједник МЗ Радановићи, Мирко Кордић, питао је зашто општина није обавијестила и консултовала грађане када је рађена израда пројекта трасе.

– Нама се са општином увијек дешава да нас доведу до свршеног чина, констатовао је он.

Идејно рјешење без сагласности државног архитекте

Представник "Еко енерџи консалтинга", Данило Барјактаревић, казао је да је траса дефинисана УТ условима издатим од ресорног министарства 2019.

– У елаборату је описано шта значи формирање и одржавање трасе далековода, гдје је најосјетљивији дио сјеча шумске масе која се налази на кордору, рекао је он.

Мјештанин Вуко Шеваљевић је на питање да ли је на идејно рјешење добијена сагласност главног државног архитекте добио негативан одговор. Питао је и да ли је урађен и усвојен конзерваторски пројекат.

– Траса је дискутабилна на доста мјеста. Расправу је требало спровести прије израде идејног рјешења – рекао је Шеваљевић.

Мјештанин Милутин Мачић подвукао је да траса пролази кроз село Дуб, уз питање зашто не иде планинама или не поставе подземни кабал, а Љубо Никаљевић навео да су 34 нова стуба планирана на државном, а остали на приватном земљишту.

– Трасу сте водили да би имали линију мањег отпора код становништва и да би истом исплаћивали што мање новца – оцјенио је он.

У име инвеститора Милица Вранић је појаснила да је пројектант узео у обзир и карактеристике терена претходно авионски снимљеног, а стубно мјесто ставио тамо гдје му је терен био најповољнији.

Њен колега Драган Перуновић казао је да су трасу одабрали прије пар година, а приоритет им је био да не буде близу објеката.

– Траса иде испод старог пута од Ластве према Котору. Чим смо прошли прво село пење се, иде брдима изнад свих села. Онда је та траса ушла у ПУП Котора. Сада смо радили идејни пројекат, распоред стубова на траси, навео је Перуновић. Додао је да је елаборат експропријације чека овјеру у катастру који потом врши процјену вриједности земљишта.

Скупу је у име Агенције присуствовао Емир Реџепагић, а у име Секретаријата за заштиту природне и културне баштине Бојана Петковић и Јелена Вуковић. Нова трибина биће организована након првомајских празника, а биће позвани представници ресорног министарства и општине.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 09:39