/ - ФОТО: ЦДТ
15/12/2021 u 13:30 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ЦДТ: Нема политичке снаге за реформу jавне управе

Нова владаjућа већина активно креира нове начине увођења своjих присталица у већ прегломазну jавну администрациjу

- У Црноj Гори и даље не постоjи довољна политичка снага коjа jе пресудна за успjех у спровођењу реформе jавне управе, Влада показуjе немоћ да одоли злоупотреби jавних ресурса у интересу политичких партиjа, док Министарство jавне управе, дигиталног друштва и медиjа покушава да спроведе реформске активности уз отпоре других министарстава и jединица локалне самоуправе - наводи се у саопштењу Центра за демократску транзицију. 

То су кључни налази анализе о испуњавању политичких критериjума у преговорима са Европском Униjом (ЕУ) у области реформе jавне управе, коjу jе спровео Центар за демократску транзициjу (ЦДТ).

Промjена власти ниjе дониjела нови приступ реформи jавне управе. Умjесто очекиване оптимизациjе и деполитизациjе, нова владаjућа већина активно креира нове начине увођења своjих присталица у већ прегломазну jавну администрациjу.

- Након годину дана преброjавања, коначно имамо прецизне податке колико запослених ради у jавноj управи, али jе процес усаглашавања евиденциjа о запосленима коjе воде различити органи тек почео. Проблем представља и чињеница да jош увиjек не знамо коjи jе оптималан броj запослених, jер у одсуству функционалних анализа поjединачних органа, никада ниjесу утврђени органи у коjима постоjи вишак, нити оних гдjе постоjи стварна потреба за додатним кадром - саопштили су из ЦДТ - а. 

Истичу да је очигледна регресиjа у области приступа информациjама, умjесто очекиваних унапређења нормативног оквира и пракси.

- Влада jе наставила са неким лошим праксама претходне власти, док су примиjећени и кораци уназад у односу на транспарентност процеса одлучивања и доступност информациjа о раду. Велика очекивања цивилног сектора за спровођење корjенитих реформи и обjављивање информациjа коjе су годинама биле таjне ниjесу испуњена - казали су из ЦДТ -а. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 01:58