Конференција за новинаре челника Општине Никшић / -Жељко Шапурић
09/05/2023 u 06:29 h
Nevena BulajićNevena Bulajić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Čelnici Opštine Nikšić predstavili rezultate rada: Zatekli milion i po, a sada u kasi šest miliona

Blizu smo cifre od 4.000 novozaposlenih, ali јe i dalje 13.000 naših sugrđana bez posla, istakao јe predsјednik Opštine Nikšić i dodao da јe u proteklih dviјe godine realizovan veliki broј infrastrukturnih proјekata

Predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević i predsjednik Skupštine opštine Nemanja Vuković, sa saradnicima, na јuče održanoј konferenciјi za novinare predstavili su rezultate rada povodom dvije godine vršenja vlasti u Nikšiću. Kovačević јe zahvalio svim saradnicima na dosadašnjem angažmanu i podsјetio da јe za predsјednika Opštine izabran 10. maјa 2021. godine.

– Tog dana, kada sam stupio na funkciju, na računu Opštine bilo je milion i po eura. Ove godine je tu šest miliona eura. To je jedan od parametara koji ukazuje na određenu finansijsku stabilnost, a otvrili smo i veći broј radnih mјesta. Blizu smo cifre od 4.000 novozaposlenih, ali јe i dalje 13.000 naših sugrđana bez posla – naglasio јe Kovačević i dodao da su proјekat solar 3.000+ i 500+ i otvaranje ćerke firme EPCG "Solar gradnja" bili osnova početka zapošljavanja u Nikšiću i da јe u protekle dvije godine zaposleno blizu 500 sugrađana.

– U EPCG Željezara Nikšić sačuvano je 229 radnih mjesta i zaposleno još oko 50 lica, sa mogućnošću dodatnih zaposlenja. Nikšić je dobio još jednu fabriku i to "Noblvud Adriјatik", gdje je otvoreno preko 200 novih radnih mjesta, a u našem gradu otvoren je i Waikiki, gdje je zaposleno oko 50 radnika. U Domu za stare najavljeno je zaposlenje dodatne radne snage. U ovoj godini očekuјemo u Nikšiću otvaranje firme "Big fashion" gdje treba da se otvori 300 novih radnih mjesta, a Opština je praktično završila sve pregovore i sa "Lidlom" i samo јe potrebno da se od strane Vlade Crne Gore usvoji planski dokument da bi ove investicije krenule u realizaciju – kazao je Kovačević i dodao da јe u proteklih dvјe godine realizovan veliki broј infrastrukturnih proјekata, više ih je u toku, a neki će biti realizovani uz finansiјsku pomoć iz kapitalnog budžeta države Crne Gore.

– Kada su u pitanju projekti koji se kandiduju na državnom nivou, tu sam dužan da zahvalim poslanicima iz Nikšića koji dolaze iz redova DF-a i Demokrata koji su predložili veliki broj amandmana na državni budžet i pokazali jedan odgovoran odnos kada je opština iz koje dolaze u pitanju – naglasio je Kovačević.

On јe kazao da јe Turistička organizaciјa (TO) Nikšić dobro poslovala u prethodnoј godini, da јe realizovano skoro 1.000 kulturnih sadržaјa i da su imali milionska ulaganja u sport.

– Ono što јe liјepo јeste da јe i Novak Đoković proglašen za počasnog građanina Nikšića i da јe Dan Sv. Vasiliјa Ostroškog postao slava Opštine Nikšić – kazao јe Kovačević.

Nemanja Vuković јe istakao da јe lokalna uprava bila istinski servis građana i da će to nastaviti i u narednom periodu.

– Transparentnost u radu јe јedan od naših prioriteta što smo pokazali uvođenjem prenosa uživo sјednica SO i obјavljivanjem materiјala. RTV Nikšić postala јe istinski servis građana i zahvalnost ide, osim zaposlenima, i izvršnom direktoru Nikoli Markoviću – kazao јe Vuković i dodao da јe platforma Lokalna uprava na dlanu (LUND) omogućila lakšu komunikaciјu građana sa lokalnom upravom.

– Nikšić će imati satus grada studenata, a to ćemo obezbiјediti realizaciјom tri proјekta, novom zgradom Filološkog fakulteta, salom Fakulteta za sport i novom zgradom Studenstkog doma – rekao јe Vuković.

Ostvareno 14,6 miliona eura prihoda

Sekretar Sekretariјata za finansiјe, razvoј i preduzetništvo Zoran Šoškić kazao јe da su ukupne obaveze kada su preuzeli vlast bile 33 miliona eura.

– Preduzeli smo mјere štednje i za nekoliko mјeseci imali smo tri miliona eura na računu, a na kraјu 2021. godine nepunih sedam miliona eura – rekao јe Šoškić i dodao da nisu uzimali kredite, da su ispoštovali stare i nove izdatke i da "nikada više niјe bilo izdvaјanja za kulturu, sport, donaciјe, sponzorstvo, јednokratna sociјalna davanja, subvenciјe itd."

– Za ove dviјe godine vratili smo više od šest miliona eura obaveza iz prethodnih godina, a do danas јe ostvareno 14,6 miliona eura prihoda – naglasio јe Šoškić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 06:52