/ Одборници СО похвалили рад Рахмана Хусовића, предсједника Општине Рожаје, фото: В.Ра.
25/05/2021 u 06:20 h
Vera RatkovićVera Ratković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Цена Кајевић упозорио: Без инвестиција, Општини Рожаје приjети сигуран банкрот

Укупан дуг Општине износи 13 милиона, а не можемо се пожалити на Владу да jе смањила финансирање наших проjеката. Општини из Егализационог фонда припада 3.600.000 еура, рекао jе Каjевић

РОЖАЈЕ – Предсjедник Општине Рожаjе Рахман Хусовић на јуче одржаној сједници локалног парламента поднио jе извjештаj о свом раду за прошлу годину. Хусовић jе истакао да jе пандемиjа ковида- 19 оставила разорне последице на рад локалне самоуправе услед чега jе буџет умањен за близу 1,2 милиона еура, али су биле поjачане активности на хуманитарном плану.

– Упркос проблемима успоставили смо консолидациjу финансиjа и обезбиjедили ликвидност. Социjално угроженом становништву смо кроз jеднократне помоћи исплатили 72.000 еура, за студенте смо издвоjили 15.000 еура, а хуманитарним организациjама смо прениjели близу 4.000 еура, док смо НКТ-у донирали 5.000 еура – рекао jе Хусовић, наглашаваjући да jе вриjедност инвестициjа у прошлоj години премашила износ од пет милиона еура.

– Што се тиче финансирања започетих проjеката, наша општина jе у односу на остале понаjбоље прошла тако да jе из капиталног буџета за инвестициjе издвоjено око 6.000.000 еура – рекао jе Хусовић.

Одборници Демократске партије социјалиста (ДПС) и Социјалдемократа (СД) похвалили су извjештаj Хусовића, али су замjерили што у њему нема више статистичких података, што ниjе приказан рад два потпредсjедника и што у документу нема осврта о сарадњи са невладиним сектором, посебно оним организациjама коjе се баве анализом социо-економског стања.

Одборник ДПС-а Руждиjа Калач констатовао да jе у општини доста сложено стање, те да грађане тиште велика незапосленост, нериjешени значаjни инфраструктурни проблем као низак ниво привредних активности, те да се јавне установе и предузећа сочаваjу са неизмиреним порезима и доприносима.

– Извjештаj предсjедника jе квалитетан, аналитичан и транспарентан. И поред тога што jе локална самоуправа у извjештаjноj години била суочена са презадуженошћу, пандемијом и пожаром, предсjедник jе успио да стабилизуjе буџет и обезбиjеди редовно финансирање запослених. Наставио jе добру сарадњу са Владом – рекао jе Калач, истичући да ни на jедан начин ниjе било назнака да у локалноj управи има корупциjе и дискриминациjе по било ком основу.

Одборник СД Есад Плунац говорио је о неопходности заживљавања коалициjе, коjа jе формирана на локалном нивоу између Бошњачке странке, СД и ДПС-а и коjа годинама не функционише. Плунац jе оциjенио да су социjални параметри изузетно негативни и да ниjе заустављено исељавање.

Плунац: Ко фаворизује кладионице и наргила клубове

Без много дискусиjе, jедногласно је усвоjен извjештаj о раду Дневног центра за дjецу и омладину са тешкоћама у развоjу са финансиjским извjештаjем, док су већином гласова усвоjени извjештаjи о раду са финансиjским извjештаjима јавних установа Завичаjни музеj "Ганића кула", Центра за културу и Народне библиотеке.

Цена Каjевић (БС) је истакао да су све поменуте установе пословале са дефицитом, те да укупно дугуjу скоро 1,3 милиона еура.

– Дуг Народне библиотеке износи 270.000 еура, Народног музеjа 236.000 еура, док jе Центар за културу у дефициту 625.000 еура, а Дневни центар 78.000 еура. Оволика дуговања, осим Дневног центра, практично значе стечаj уколико њихове дубиозе не буду подмирене. Наjвећи проблем су прекоброjни упослени – рекао jе Каjевић.

Есад Плунац (СД) истакао је да само jедна кладионица у граду има више посjетилаца него све поменуте институциjе. Он jе оциjенио да готово да нема културе и затражио да одговорни кажу ко фаворизуjе кладионице и наргила клубове.

Одборник БС-а Цена Каjевић похвалио је залагање предсjедника Хусовића коjи jе, како jе истакао, остварио коректну конекциjу са новом владом. Каjевић jе истакао да, уколико се у наредном периоду не поради на инвестициjама и отварању нових радних мjеста у реалном сектору, Општини приjети сигуран банкрот. Он jе подсjетио да укупан дуг Општине износи 13.000.000 еура.

Одговараjући на забринутост опозиционих одборника око наставка финансирања државних проjеката у овоj општини, Каjевић jе казао да кредитирање капиталних инвестициjа ниjе заустављено.

– Не можемо се пожалити на Владу да jе смањила финансирање наших проjеката. Општини из Егализационог фонда припада 3.600.000 еура – рекао jе Каjевић.

Одборници су jедногласно усвоjили одлуку о именовању Едина Сутовића за директора JУ Звичаjни музеj "Ганића кула" као и именовању Ерџана Фетаховића за члана Савjета у овоj установи. Jедногласно су усвоjене и одлуке о измjенама одлуке о порезу на непокретности, о ослобађању плаћања пореза на пољопривредно земљиште, као и о накнади за комунално опремање грађевинског земљишта и одлуке за урбану санациjу.

Предсjедник СО Алмир Авдић jе обавијестио одборнике да jе Ервин Ибрахимовић (БС) поднио оставку на одборничко мjесто те да ће на наредноj сjедници бити именован следећи са одборничке листе Бошњачке странке. Авдић jе позвао одборнике и локалне функционере да данас у 15 часова дођу на jедан од пунктова за вакцинациjу како би подстакли имунизацију против вируса корона.

В.Ра.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 12:43